Saftig Kärleksmums med smak av jul

Den här kakan fick jag idén till när jag smakade Nespressos nya smaksatta kaffe, Masala Chai. Kaffet smakade mjukt med en touch av kanel, stjärnanis och kryddnejlika. Perfekt kombination till juliga bakverk.

Den här kakan blir verkligen saftig och luftig. Kombinationen med chokladbitarna i smeten gör att smaken blir mer intensiv och att kakan känns lyxigare.

Glasyren har jag valt att göra med en liten smak av jul. Har du inte Nespresso Masala Chai kan du själv smaksätta glasyren med lite extra kanel och stjärnanis eller andra juliga kryddor.

 

Kärleksmums med smak av jul

 

ca 36 bitar (en hel ugnsplåt)

Ingredienser:
5 ägg
4 dl rörsocker
4,5 dl vetemjöl
3 tsk bakpulver
5 msk kakao
300 g smör
2 dl vatten
0,5 dl sirap
200 g mörk fin choklad


Glasyr:
100 g smält smör
6 tsk kakao
1 dl grädde
2 msk Espressokaffe (Nespresso med kanel, kryddnejlika och stjärnanis)
4 msk florsocker
1/2 tsk kanel
4 tsk majsmjöl
kokos

 

 

 

Gör så här:

1. Sätt ugnen på 200 grader.
2. Vispa ägg och rörsocker pösigt.
3. Blanda mjöl, bakpulver och kakao i en skål.
4. Sikta mjölblandningen i äggsmeten och rör ihop smeten försiktigt.
5. Smält smöret, blanda det med vatten och sirap och häll ner i smeten.
6. Smörj en ugnsplåt (40×35 cm) eller klä med bakplåtspapper och häll i smeten.
7. Hacka chokladen medelgrovt och strö över smeten.
8. Grädda kakan mitt i ugnen, ca 15 minuter. Prova med en sticka – kakan får inte bli torr.
9. Låt kakan svalna
10. Glasyr: smält smöret.
11. Häll i kakao, grädde, kaffe, florsocker, kanel. Rör om.
12. Sikta över majsmjöl och rör samtidigt.
13. Rör såsen tills den är helt slät.
14. Låt såsen svalna och bred ett tunt lager över kakan.
15. Strö över kokos.

 

Skär upp i bitar och servera med gott kaffe till.

Comments are closed.

Inom - Recept