Drömgod smörig kola med Baileys – succé bland gottegrisar

En helt makalöst god och smörig kola som inte går att få nog av. Den är inte för söt, inte för seg, utan helt perfekt smörig och lättäten. Helt enkelt inget jox som fastnar i tänderna. Denna kola går det inte att få nog av. Topping är bara att välja efter humör, det går inte att få det bättre.

Receptet är framtaget av Tea Malmegård i samarbete med Baileys. Ni har kanske sett Tea laga en del godsaker i TV? Då vet ni hur gott det kan se ut när hon är i farten. Kolarna är helt grymma, likaså Teas vita hasselnötsfudge. Den är helt ljuvlig. Receptet på den hittar du här: vit hasselnötsfudge.

smörig kola med Baileys smörig kola med pistagenötter godaste smöriga kolan till jul

Smörig kola med Baileys

 

Ingredienser:
100 g smör
150 g vispgrädde
225 rårörsocker
280 g ljus sirap
150 g Baileys
10 g kakao
1 nypa salt

 

Valfri topping:
Krossade pistagenötter, hasselnötter, mandel
Krossade hårda hallon-lakritsgodisar
Lakritspulver
Havssalt

 

Gör så här:

Koka upp alla ingredienser utom salt till 124-125 grader. Rör med en träsked då och då. Tillsätt saltet och rör om. Häll smeten i en form täckt med bakplåtspapper. Låt kolan svalna i rumstemperatur över natten.

Garnera kolan om du vill. Ta till exempel havssalt, krossade pistagenötter eller krossat hallon-lakrits-godis. För att få garneringen att fastna kan du trycka till det så att det sjunker ner i kolan. Använd i så fall gummihandskar eller en kavel. Kavla så att du har ett bakplåtspapper emellan kolan och kaveln.

Skär kolan i mindre bitar och slå in i papper. Bakplåtspapper och smörgåspapper funkar utmärkt.

Förvara kolorna i rumstemperatur.

Comments are closed.

Inom - Recept