Syrlig krusbärspaj med valnötter

Krusbär är ett riktigt höjdarbär, härligt somrigt och gott och innehåller rikligt med både C- och K-vitamin samt Kalium.
Bären passar så bra i bakverk och blir helt ljuvliga i denna krusbärspaj med valnötter och en smula vanilj. Underbart gott.

krusbarspaj

Gör flera minipajer till var och en. Det ger en härligt lyxig känsla att få en egen paj till dessert eller fikat.

IMG_6716

IMG_9246

Smarrigt smuligt täcke med valnötter och havre. Håll koll på pajen i ugnen då smultäcket kan brännas lätt mot slutet.

IMG_9256

Inspriationen till ursprungsreceptet på denna krusbärspaj hittade jag på bloggen Älska att baka som drivs av bakproffset Caroline Ahlqvist. På hennes blogg hittar man alltid massa bra inspiration på desserter och bakning. Dessutom är hon en härlig person som har nära till skratt.

Syrlig Krusbärspaj med valnötter

 

Botten:
150 g rumsvarmt smör
2,5 dl vetemjöl
½ dl florsocker
1 tsk vaniljsocker
½ tsk salt

 

Fyllning:
0,7-1 liter krusbär, frysta eller färska (kontrollera så att mängden bär täcker botten i en pajform på ca 25 cm i diameter)
2 msk potatismjöl eller maizena
1,5 dl florsocker

 

Smultäcke:
150 g rumsvarmt smör
2 dl vetemjöl
3,5 dl havregryn
1 dl strösocker
1 tsk salt
120 g hackade valnötter

 

Gör så här:
Rör ihop mjöl, florsocker, vaniljosocker och salt till bottendegen. Blanda snabbt in smöret och knåda till en smidig deg. Tryck ut degen jämnt i en form på ca 25 cm diameter så att den täcker hela botten och går upp några centimeter på kanten. Ställ in formen i frysen i en timme.

Blanda krusbären med potatismjöl/maizena och 1 dl florsocker. Fyll formen med bären och strö över 0,5 dl florsocker.

Nyp ihop alla ingredienser till smultäcket och strö över bären i formen, så att de täcks.

Grädda pajen i mitten av ugnen i 200 grader i 30-35 min tills den är gyllenbrun. Det ska bubbla lite under smultäcket. Håll koll på pajen så att smultäcket inte bränns. Låt pajen svalna. Servera ljummen eller kall med lite vaniljglass, vispad grädde eller vaniljsås.

Comments are closed.

Inom - Recept