Chokladmousse med smak av vinter

Det här blir en härligt luftig chokladmousse med ljuvlig smak av vinter. Juliga kryddor som kanel, kardemumma, och kryddnejlika möter choklad och fräsch apelsin. Otroligt gott och uppskattat att servera i juletid.

I den här chokladmoussen använder jag äggvita, vilket gör konsistensen lite luftigare. Avgörande för smaken är att använda en choklad av bra kvalitet, den får gärna vara mörk, minst 65%.

IMG_8669

Jag testade att göra moussen på en lyxig mörk choklad från Rococo. Chokladen heter Spice Island och är fylld med juliga kryddor som kardemumma, kanel, kryddnejlika och muskotblomma. Det är verkligen en god choklad så här i vintertider. Den finns att köpa hos Beriksson eller hos någon av deras återförsäljare som du hittar här.

IMG_8682

Chokladmoussen blir luftig och smakar väldigt fräscht med apelsinzest på toppen. Moussen är lättast att lyckas med om ägg och grädde håller sig runt rumstemperatur. Är de för kalla när de blandas med den varma smälta chokladen är det större risk att massan klumpar sig.

IMG_8691

Chokladmousse med smak av vinter

4 portioner

Ingredienser:

100 g mörk choklad med julig smak (gärna 65%)

3 ägg

2,5 msk socker

1 dl vispgrädde

( ev. 1-2 tsk blandning av juliga kryddor som kardemumma, nejlikor, kanel)

 

Gör så här:

Separera äggulorna från vitorna. Smält chokladen i vattenbad, tillsätt hälften av sockret, dra av från värmen och låt svalna lite.
Vispa vitorna med resterande socker till ett hårt skum.
Vispa den rumsvarma grädden luftig. Har du ingen god smaksatt choklad är det här du kan addera någon julig krydda som kanel, kardemumma, malda nejlikor etc. Ta ca 1-2 tsk krydda, beroende på hur framträdande du vill att smaken ska vara.
Blanda i äggulorna i chokladen, en gula åt gången och rör hela tiden så att det inte klumpar sig.
Vänd ner grädden i chokladen och vänd till sist ned den vispade äggvitan.
Lägg upp moussen i små koppar eller skålar och täck med plastfilm. Ställ i kyl i minst 4 timmar så att smakerna sätter sig och moussen hinner stelna.

Innan servering: dekorera med lite apelsinzest eller lite riven choklad.

 

Comments are closed.

Inom - Recept