Cashewnötsmjölk med vanilj

Nu finns det ganska många olika nötdrycker att köpa i butik. Men det är faktiskt otroligt lätt att göra själv och dessutom blir det så gott! Ett extra plus är att det blir mycket billigare än att köpa färdigt och du vet dessutom exakt vad drycken innehåller. Cashewnötsmjölk är också väldigt näringsrikt och mättar snabbt en kurrande mage på eftermiddagen när det är dags för mellanmål.

Cashewnötsmjölk

IMG_6248

Blendern från Oster Versa är kanonbra för alla sorters drycker, smoothies och röror. En riktig arbetshäst i köket som mixar allt snabbt och med bra resultat.

Cashewnötsmjölk med smak av vanilj

3 dl cashewnötter, naturella och ekologiska
1/2-1 tsk äkta vaniljpulver
3-4 torkade dadlar eller fikon
En nypa havssalt
Vatten

Gör så här:

Blötlägg nötterna över natten. Använd cirka en liter vatten till 3 dl nötter.
Häll av vattnet på morgonen och lägg nötterna i en blender. Häll på en liter nytt vatten.
Skär de torkade frukterna i mindre bitar och lägg i blendern tillsammans med vaniljpulver och havssalt.
Mixa.
Använder du en Oster Blender tar det bara cirka 20 sekunder. Tryck in Pulseknappen några gånger tills nötterna har mosats och mjölken blivit lite skummig. Ju mer vatten du har i desto mer skum. För att få en lite tjockare dryck tar du lite mindre vatten.
Sila drycken genom en finmaskig sil, nötmjölksduk eller saftfilter. Jag använder finmaskig sil och får lite mer konsistens i drycken.
Häll upp på glasflaskor och förvara i kylen. Då håller mjölken sig i några dagar.

 

Tips! Moset som du får kvar i silen kan du spara i en burk med tättslutande lock. Gott att ha på müslin eller i kakor alternativt bröd. Det är både gott och näringsrikt. Mjölken är god att dricka och passar bra som mellanmål. Passar även fint att göra chiapudding på.

2

avatar
1 Comment threads
1 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
2 Comment authors
Agnieszka BaltynKarin Recent comment authors
  Subscribe  
Senaste Äldre Flest röster
Notifiera mig
Agnieszka Blom
Admin

Mmm så gott! Finns nog inget som bräcker nyskrapade frön ur en vaniljstång. Vilken härlig milkshake det måste ha blivit 🙂

Karin
Gäst
Karin

Den här mjölken blev perfekt bas till en nyttigare variant till milkshake. Hade dock inget vaniljpulver hemma. Så skrapa fröna ur en halv vaniljstång istället. Blev hur gott som helst! 🙂

Du kanske också vill läsa

Smoothie med spenat och broccoli - grönt och nyttigt

Fruktigt Rooibos-iste med smak av rosmarin

Miratin - årets godaste Martini

Sommarens fräscha citrondrink - Capri di Tonic

Inom - Recept

Från Instagram @spotandtell

Från Instagram @restaurangstockholm