Ångkokta grönsaker i Crockpot – så gör du

Jag håller på att lära mig min nya Crockpot och har verkligen fastnat för ångfunktionen. Till skillnad mot långkoket som Crockpot annars är känt för att användas till, så går det på ett kick att ånga grönsaker och andra råvaror. Det blir ett perfekt tillbehör till middagen eller som kvällssnacks tillsammans med en sojadressing. Busenkelt! Nedan ser du hur du gör steg för steg och längst ner finns också recept på sojasås som passar fint till ångkokta grönsaker och lax. Jag serverade såsen till ångad morot och palsternacka. De blev perfekt krispiga i slökokaren!

IMG_2006

Så här ångkokar du i crockpot:

Innan du börjar bör du placera grytan under en köksfläkt eller på ett ‘fritt’ ställe, dvs. inte rakt under ett skåp eller liknande. Detta för att Crockpot avger väldigt mycket ånga under denna tillagningsmetod.

1. Lägg skivade/skurna grönsaker på gallret i grytan. Vissa grönsaker behöver ligga på gallrets ‘höga sida’, medan andra klarar sig på den ‘låga sidan’. Se längst ned för nivåanvisningar för olika grönsaker.
2. om ställningen står i lågt läge tillsätts 180 ml kallt vatten. Det räcker till cirka 5 minuters ångtid och är perfekt för bladiga grönsaker och sparris, se längre ned. Om ställningen står i högt läge tillsätts 1,2 liter kallt vatten. Det räcker till ångning i cirka 45 minuter.
3. Lägg råvarorna som ska ångas på gallret. Sätt på locket.
4. Tryck på standbyknappen, displayen blinkar. Tryck sedan på ångfunktionsknappen, Det är en bild som föreställer en svart kastrull med lite ångmoln i mitten.
5. När displayen slutar blinka visas HI. Ställ in tillagningstiden med timerknapparna.
6. Tryck på start, grytan värms upp och ger ifrån sig ett pip när den är tillräckligt varm för att avge ånga. Timern börjar räkna ner därefter.
7. Tillagningen är klar när timern har räknat ner till noll och Crockpot ger ifrån sig tre pipsignaler, gröna lampan på start-/stoppknappen har slocknat och displayen blinkar.
8. Känn/smaka på råvarorna om de känns färdigångade, eller om du behöver ånga på lite extra.

IMG_2048

Recept – ångkokta morötter och palsternacka med fräsch soja- och limesås

Den här såsen passar jättebra till de ångkokta rotfrukterna, och framförallt gör den sig otroligt bra till lax, prova att ångkoka även den.

Ingredienser:
1,5 dl japansk soja (gärna Kikkoman)
1,5 dl strösocker
0,5 dl flytande honung
1,5 färsk lime
1 bit färsk ingefära

2 morötter
2 palsternackor

Gör så här:
Skala morötter och palsternackor, skär i stavar. Lägg åt sidan.
Gör såsen: häll soja, socker och honung i en kastrull. Koka ihop på medelvärme i cirka 15 minuter.
Skala och riv ingefäran, det ska bli cirka 1 msk färsk riven ingefära. Pressa limen. Häll limesaft och den rivna ingefäran i kastrullen med sojan.
Låt såsen koka ihop i några minuter.
Låt svalna lite.

Ångkoka sedan rotfrukterna i Crockpot, gärna även lax. Morötter och palsternacka ångas i 7-10 minuter, i högt läge på ställningen. Även laxfilé ångas på samma nivåinställning, i 6-10 minuter. Är du osäker på hur du ångar kan du bara följa anvisningarna ovan.
Servera tillsammans med såsen.

 

Ånga grönsaker i Crockpot – guide för gallrets nivåinställningar och ångningstid

Dessa råvaror ska ha en LÅG placering på ställningen:
Spenat
, bladen ska vara hela och rena. Ånga 3-4 minuter.
Sparris, skär av de träiga ändarna. Ånga 4-5 minuter.

Dessa råvaror ska ha en HÖG placering på ställningen:
Morötter, skala och skär i stavar (se bild ovan). Ånga 7-10 minuter.
Palsternacka, skala och skär i stavar (se bild ovan). Ånga 7-10 minuter.
Färskpotatis, skrubba potatisen och låt vara hela. Ånga 15-20 minuter.
Kål, skär i kuber och ta bort mittdelen. Ånga 10-15 minuter.
Broccoli, skär små buketter. Ånga 5-8 minuter.
Majskolv, ta bort skal och låt vara hela. Ånga 10-15 minuter.
Purjolök, tvätta och skär i 1 cm skivor. Ånga 8-10 minuter.
Blomkål, skär i buketter. Ånga 5-10 minuter.
Sockerärtor, avsnoppade och hela. Ånga 5-8 minuter.
Brysselkål, skala och skär ett kryss undertill. Ånga 10-15 minuter.
Selleri, hela eller skär i kuber. Ånga 5-10 minuter.
Butternutpumpa, skala och skär i 2 cm kuber. Ånga 10-12 minuter.
Sötpotatis, skala och skär i 2 cm kuber. Ånga 8-12 minuter.
Kycklingfilé, trimma och lämna hel. Ånga 10-15 min, beroende på storlek.
Laxfilé, krydda innan om så önskas. Ånga 6-10 minuter, beroende på storlek.
Liten hel fisk, rensa, skölj och torka av. Ånga 10-15 minuter, beroende på storlek.
Hela räkor, skölj och torka. Ånga 5-7 minuter.

Comments are closed.

Inom - Recept