Apelsin- och fänkålssallad med granatäpple

En apelsin- och fänkålssallad är ett friskt och fräscht tillbehör till middagen. Salladen smakar bäst när citrusfrukterna är i säsong. Då är de som saftigast och sötast. Passa på att njuta extra mycket av apelsiner nu i vintertid.

Skaffa bra koll på vad som är i säsong under året med denna säsongskalender.

Apelsin- och fänkålssallad med granatäpple

Granatäppelkärnor finns att köpa frysta i butik. Ett bra knep annars är att skala granatäpplet i en skål med kallt vatten. På så sätt slipper man granatäppeljuice som skvätter runt i köket. Dela granatäpplet på mitten, fylle en stor skål med kallt vatten och dra loss kärnorna under vattenytan. Använd en så pass stor skål att du får plats med båda händerna och granatäpple samtidigt. Sedan är det bara att fiska upp alla granatäppelkärnor från skålen.

Le Creuset skål med apelsinsallad

Servera gärna apelsinsalladen med karamelliserad röding och palsternacks-duchesse. En riktigt smarrig kombo som är oslagbar.

Granatäpple i apelsinsalladGod sallad med apelsin till jul Fräsch sallad med jultema

Apelsin- och fänkålssallad med granatäpple

4-6 portioner

Ingredienser

65 g färsk bladspenat
4 apelsiner (filéade i klyftor och juice)
1 liten fänkål
1/2 dl granatäppelkärnor
1-2 msk fin kallpresssad olivolja
Havssalt i flingor

 

Gör så här:

Hyvla fänkålen väldigt tunt, gärna på mandolin (jag använder Kyoceras mandolin och den lägsta inställningen 1). Filéa apelsinerna, så att du får fina klyftor. De är lättast att filéa med en vass filékniv.
Lägg först spenaten i skålen, därefter fänkål och de filéade apelsinklyftorna. Lägg i granatäppelkärnor. Ringla över olivolja och cirka 1 msk apelsinjuice som du pressar ur apelsinresterna. Strö några flingor havssalt över och rör om försiktigt.

Dekorera med lite fänkålsdill.

Comments are closed.

Inom - Recept