Äppelchutney med chili och stjärnanis – gott till skinkan

Senap till julskinkan i all ära, men prova denna äppelchutney som omväxling. Den är magiskt god. Min man äter inget annat på skinkan sedan han smakade chutneyn första gången. Den är sötsyrlig och alldeles ljuvlig i smaken.

Gör gärna en större sats och förvara i rena, tättslutande burkar. Chutneyn håller sig så i flera veckor om burkarna är oöppnade. Perfekt att laga tillsammans med familjen kring första advent och ta fram till julbordet.

Tänk på att smaken på chutneyn kan påverkas en hel del beroende på vilken äppelsort du väljer. Jag tycker att Jonagold blir väldigt gott att göra chutneyn på. De brukar dessutom vara ganska lättillgängliga i butik. Viktigast av allt är att välja äpplen i säsong, då det tjänar chutneyn på smakmässigt.

Servera gärna även en färgsprakande grönkålssallad till skinkan. Chutneyn passar väldigt bra till rätter med fläsk, inte bara till julskinkan.

äppelchutney till skinka

äppelchutney med chili och kanel applechutney with chili

äppelchutney med kanel och stjärnanis

Äppelchutney

cirka två burkar à 2,5 dl

 

Ingredienser:
6 syrliga äpplen (exempelvis Jonagold)
1 dl äppelcidervinäger
1/2 dl äppeljuice
1 dl rårörsocker
3 msk farinsocker
1 gul lök
2 vitlöksklyftor
1 röd chilifrukt
2 stjärnanis
1 kanelstång

 

Gör så här:

Skala och skär äpplena i större tärningar.
Finhacka lök, vitlök och chili.

Blanda juice, vinäger, socker, vitlök, lök och chili i en kastrull. Koka upp. Rör om och lägg sedan i äppelbitarna, kanelstång och stjärnanis. Låt blandningen koka upp. Sänk sedan värmen och låt småputtra i cirka 30 minuter eller tills äpplena blivit så mjuka att det börjar likna en kräm.

Låt svalna och servera.

Förvaring
Chutneyn kan även förvaras i burkar. Se till att de är väl rengjorda. Ett bra sätt att rengöra burkar är att koka dem innan, eller att värma dem i ugn. Ställ in dem i ugnen i 125 grader i en kvart. Lägg chutneyn i burkarna och förslut ordentligt. Chutneyn håller många veckor i kylen så länge som burken är oöppnad.

Comments are closed.

Inom - Recept