Krämig broccolisoppa med vitlöksfrästa räkor och quesadillas

Laga en krämig broccolisoppa och servera med härligt ostiga och krispiga quesadillas. Toppa med lite vitlöksfrästa räkor och gräslök så blir soppan verkligen supergod. Det bästa med broccolisoppa är att man faktiskt kan använda hela broccolin, till och med stammen.
broccolisoppa
Soppan blir en utmärkt lunch tillsammans med krispiga quesadillas. Får du soppa över kan du spara den några dagar i kylen. Det går också bra att servera lite soppa som förrätt till middag.
Ursprungsreceptet kommer från Hemköps matkasse. Jag har justerat några delar, främst för att få lite mer smak på både soppa och quesadillas.
Broccolisoppa med quesadillas

Broccolisoppa med vitlöksfrästa räkor

4 portioner

Ingredienser soppa med räkor:
1/2 purjolök
1 bakpotatis
1 msk buljongpulver eller 1 buljongtärning
500 g broccoli
1 1/2 dl vispgrädde
1 1/2 msk vitvinsvinäger
1-2 krm cayennepeppar
200-300 gram räkor
2 vitlöksklyftor
smör till stekning
olivolja till stekning
gräslök att toppa soppan med

 

Soppa – gör så här:

Strimla purjolöken. Skala bakpotatisen och riv den grovt. Smält smör i en stor kastrull. Bryn löken och potatisen på medelvärme i ca 2 min. Tillsätt 1 liter vatten och buljonpulver eller buljongtärning. Låt koka 5-6 minuter.

Skär broccoli i mindre bitar, skala stammen och skär i små bitar. Tillsätt broccolin i soppan och koka i ytterligare 3 minuter. Dra kastrullen från värmen och tillsätt grädde. Mixa soppan slät med en stavmixer. Smaksätt med vitvinsvinäger, salt och cayennepeppar.

Låt soppan stå på svag värme under lock fram till servering. Soppan håller några dagar i kylen.

 

Räkor – gör så här:

Skala räkorna om de är färska. Använder du färdigskalade räkor på burk häller du dem i en sil och låter vätskan rinna av ordentligt. Hetta upp olivolja i en panna, pressa ner vitlöken och tillsätt räkorna. Fräs på hög värme i ca 30-60 sekunder.

Lägg upp soppan i skålar, lägg på räkor och klipp gräslök över. Servera soppan direkt med quesadillas.

 

Quesadillas med ost och spenat

Ingredienser:
8 tortillabröd
100 g riven ost
70 g babyspenat
1 tsk paprikapulver
olivolja till stekning

 

Quesadillas – gör så här:

Lägg ut 4 tortillabröd på en skärbräda. Fördela riven ost, paprikapulver och babyspenat över bröden. Lägg 4 tortillabröd som lock över. Hetta upp en stekpanna med olivolja och stek bröden 1-2 min/sida på medelhög värme. Skär bröden i kvartar och lägg på ett fat eller bräda.

Comments are closed.

Inom - Recept