Fruktig ceviche med tonfisk

Skaldjur och fiskar hör till det godaste jag vet. En nyårsafton utan dessa rackare känns därför inte helt komplett. Igår firades nyårsafton hemma hos oss och vi bjöd på allt från tonfiskcarpaccio till skaldjursplatå och en av mina stora favoriter – Ceviche med färsk tonfisk. Jag gillar att göra en lite mer fruktig variant av ceviche, så att den också blir lite matigare och mer färgglad. Därför brukar både mango, avokado och granatäpple få hänga med i röran. Mitt recept på min favoritceviche kommer här, varsågod.

En lite matigare och fruktigare Ceviche med färsk tonfisk.

Ceviche på tonfisk

ca 200 gram färsk tonfisk (MSC-certifierad)
1 mogen fast avokado
1 mogen fast mango
2 salladslökar
5 små plommonkvisttomater
1/2 granatäpple
1 kruka koriander
1 röd färsk chilifrukt

Citrusmarinad
1 lime (saften)
1/2 apelsin (saften)
2 msk fin jungfruolivolja

 

Gör så här:
Skär tonfisken i kuber, ca 0,5×0,5 cm (det blir lättare om tonfisken vilat i frysen i några timmar innan). Lägg åt sidan.
Blanda saften från lime och apelsin i en skål tillsammans med olivoljan. Häll citrusblandningen över kuberna av tonfisk. Låt marinera i kylen i 10  minuter.

Skala och skär avokado och mango i 0,5 cm kuber.
Skär salladslök och tomater i små bitar.
Plocka ur kärnorna ur det halva granatäpplet.
Hacka korianderbladen och chilifrukten.
Rör ihop alltsammans i en skål och häll ner blandningen i skålen med tonfisk.
Låt dra 10  minuter till.

Smaka av med fin jungfruolivolja, salt, peppar och eventuellt tabasco.
Lägg några ruccolablad i botten på glaset. Skeda över cevichen och servera som förrätt.

Comments are closed.

Inom - Recept