Ugnsbakade champinjoner i timjansås

I helgen bjöd jag in till en tapasbuffé med vårtema. Fokus var frukt och grönt (med inslag av lite räkor). Bland rätterna fanns smarriga champinjoner i timjansås med balsamvinäger. Såsen till champinjonerna går riktigt snabbt att röra ihop och svampen tillagar sig själv i ugnen. Perfekt när man har lite tid och massa andra förberedelser att stå i. Champinjonerna blev riktigt goda och gick fort åt. Det som gör den här såsen extra god är färsk timjan.

ugnsbakade champinjoner i timjansås

Den mörka såsen ger också svampen en fin färg. Bäst resultat får man om man väljer så jämnstora champinjoner som möjligt. De små är de godaste och blir bäst till denna rätt.

Jag toppade champinjonerna med lite färsk persilja. Det ser alltid trevligt ut med lite extra grönt på maten. Såsen smakar riktigt gott och man känner både timjan, vitlök, balsamvinäger och soja. Så god så att formen slickades ren. Det blev inte en droppe kvar.

Till buffén serverade jag ett vitt vin från Rioja, Nivei Blanco (69 kr).

champinjoner med smak av timjan

Ugnsbakade champinjoner i timjansås

 

Ingredienser:
400 gram små champinjoner
1,5 msk olivolja
3 msk balsamvinäger
2 msk japansk soja
3 vitlöksklyftor, fint hackade
1 msk färsk timjan
Salt
Svartpeppar från kvarn
ev. lite färsk persilja till topping

 

Gör så här:

Sätt ugnen på 200 grader.
Tvätta champinjonerna och låt torka ordentligt.
Blanda olivolja, balsamvinäger, soja, vitlök och timjan i en stor skål. Smaka av med salt och peppar.
Lägg i champinjonerna och rör runt ordentligt. Såsen ska täcka alla champinjoner runtom.
Lägg champinjonerna i en ugnsfast form. De ska ligga sida vid sida så att de inte täcker varandra. Ställ in i mitten av ugnen i cirka 20 minuter. Blanda om efter halva tiden. Använd ugnens grillfunktion de sista 2-3 minuterna om du vill ha dem mer grillade. Var bara försiktig så att de inte skrumpnar snabbt.
Ta ut, lägg upp och ös kvarvarande sås från formen över champinjonerna.
Toppa eventuellt med lite färsk persilja och servera champinjonerna medan de är varma.

Comments are closed.

Du kanske också vill läsa

Tomatpesto på soltorkade tomater - bra att ha hemma

Köttfärslimpa Tex-Mex med paprikasås

Ingefärsketchup - recept på egen smarrig ketchup

Kalkonfärsbiffar med curry - saftiga och smakrika biffar

Inom - Recept

Från Instagram @spotandtell

Från Instagram @restaurangstockholm