Fransyska i ugn med vitlöksrostade morötter och rökig sås

Efter att ha lärt mig att stycka fransyska på Fransyskans dag var det upp till bevis som gällde. Här handlade det om nästa steg, det vill säga både att tillaga den och sedan skära upp den rätt efter tillagningen. Skär man kött fel kan det bli väldigt segt att tugga. Denna fransyska i ugn blev riktigt bra. Såsen som vi gjorde på stekskyn blev helt gudomlig, rekommenderar verkligen att testa.

fransyska i ugn

Vi tog ut köttet vid 65 grader, då hade det fortfarande en rosa kärna i mitten. Nästa gång kommer jag att plocka ut köttet vid 63-64 grader, så kommer det att bli alldeles perfekt rosa även ut mot kanterna.

Vitlöksrostade morötter

IMG_9244

Det blev en bit kvar av köttet efter lunchen så vi virade in det i aluminiumfolie och la in i kylen. På kvällen skar vi tunna skivor av det kalla köttet och la på surdegsbröd. Det blev en himla god macka och köttet var så mört och smakrikt, behövde bara salta lite ovanpå.

Fransyska i ugn med sås och vitlöksrostade morötter

4 personer

En bit fransyska, ca 600 gram

Rub:
Tre delar rostad paprikapulver
En del lakritspulver
En del ingefärapulver
Salt

 

Vitlöksrostade morotsslantar:
8-12 morötter
30 gram smör
Vitlök, 3-4 klyftor
Salt

 

Sås:
(gör såsen direkt i stekpannan)
Smöret från stekpannan efter stekning av morötter och kött
Steksky från köttet
2 dl grädde (40%)
Japansk soja med mindre salt (jag använder den gröna Kikkoman)
1 tsk svart vinbärsgelé
1 tsk maizena för redning

 

Gör så här:

Sätt ugnen på 170 grader.

Börja med att röra ihop rubben. Smaka av och tillsätt salt efter smak.
Klappa in köttet med rubben runtom på alla sidor.

Tvätta morötterna. Skala inte. Skär morötterna i tjockare slantar. Smält smöret i en stekpanna och pressa ner vitlöken. Rör om. Lägg morotsslantarna sida vid sida i pannan och stek dem runtom. Lägg över morötterna på en plåt klädd i bakplåtspapper och salta slantarna lätt. Låt smöret med vitlöken vara kvar i pannan. Ställ in morötterna i ugnen när innertemperaturen på köttet visar på cirka 35 grader. Ta ut morötterna när de fortfarande har lite tuggmotstånd kvar. Skulle köttet inte vara klart samtidigt som morötterna kan du ställa in morötterna i några minuter efter att man tagit ut köttet (då köttet ändå ligger och vilar till sig i några minuter).

Stek köttet på hög värme i pannan efter morötterna. Vänd runt så att köttet får stekyta på alla sidor. Lägg över på ett ugnsfat med högre kant, sätt en termometer i köttets största del och ställ in köttet i ugnen. Kör till ca 63-67 grader innertemperatur beroende på hur genomstekt du vill ha köttet (vi tog ut köttet vid 65 grader och då fick det en liten rosa kärna som på bilden). Låt köttet vila på skärbräda i cirka 10 minuter innan du skär upp.

 

Såsen – Gör så här:

Gör såsen i stekpannan med vitlökssmöret där det finns lite rubb och smaker  kvar. Häll i lite soja och grädde. Rör om och låt värmas ihop under några minuter – utan att koka. Lägg i svart vinbärsgelé och rör om tills gelén lösts upp. Smaka av och ta mer grädde, soja eller gelé om det behövs. När du är nöjd med smaken rör du ner maizenan och rör om till en lagom halvtjock konsistens. Ta mer maizena om du behöver.

 

Servering

Servera med svart vinbärsgelé och en liten sidosallad. Jag gjorde en krispig sockerärtssallad med fetaost och mynta. Till dessert serverade jag en krusbärspaj med vaniljglass och lite kaffe till.

Comments are closed.

Inom - Recept