Frikadeller i tomatsås – så får du saftiga frikadeller

Möra och saftiga frikadeller i mustig tomatsås, det är så gott så att det går hem i alla åldrar. Det går utmärkt att värma upp rätten nästa dag, om det blir något över. Då har både frikadeller och sås gottat till sig ännu mer. De här frikadellerna blir verkligen saftiga och smakrika.

Denna rätt kommer även med ett gott vintips. Ett ekologiskt Riojavin för under hundringen.

fläskfrikadeller med oregano i tomatsås

gott rödvin till frikadeller i tomatsås

Gott ekologiskt rödvin under 100 kr – vintips

Frikadeller i tomatsås ihop med ett medelfylligt rödvin bäddar för en fantastisk middag. Den mustiga tomatsåsen, med de möra frikadellerna, tillsammans med vinet som har en kryddig och bärig doft blir kombinationen en hit. Rödvinet som är gjort på Tempranillo har smaktoner av både bär, kryddor och vanilj, en riktigt god matchning.

Bikandi Ecologico Crianza heter vinet som kommer från Rioja och finns på Systembolaget (artikelnr 2794). Priset är 98 kr. Jag har tidigare haft lite svårt att hitta goda Riojaviner, men detta vin sticker ut! Det är gott att dricka även som sällskapsvin.

frikadeller i tomatsås

Frikadeller i tomatsås med oregano

4 portioner

Ingredienser frikadeller: 
500 g fläskfärs
2 msk ströbröd
1/2 dl vatten
1 ägg
1/2 msk oregano
1 tsk salt
1/2 tsk svartpeppar

 

Ingredienser tomatsås: 
2 vitlöksklyftor
2 msk tomatpuré
2,5 msk oregano
2 burkar krossade tomater (800 gram)
2 dl vatten
1 hönsbuljongtärning alt. 1 msk buljongpulver
2 tsk honung
1,5 tsk salt
olivolja till stekning

 

Till servering:
Matvete till fyra personer

 

Tomatsås – gör så här:

Hetta upp en traktörpanna med lite olivolja. Fräs tomatpuré, oregano och pressade vitlöksklyftor på medelhög värme i två minuter.

Tillsätt vatten, krossade tomater, buljongtärning (alt. pulver), honung och salt.

Låt koka upp och sjud på låg värem under lock i tio minuter.

 

Frikadeller – gör så här:

Blanda vatten och ströbröd i en bunke. Häll i ägg, oregano, salt och svartpeppar. Rör om. Tillsätt fläskfärs och blanda runt ordentligt.

Forma blandningen till 16-18 bollar. Lägg ner bollarna i tomatsåsen och låt puttra under lock i ca 15 minuter.

 

Servera frikadeller i tomatsås med nykokt matvete.

avatar
  Subscribe  
Notifiera mig

Du kanske också vill läsa

Kycklingfilé med krämig risoni, gremolata och lök i balsamicosky

Kalkonfärsbiffar med timjan och vitlökssås

Tomatpesto på soltorkade tomater - bra att ha hemma

Köttfärslimpa Tex-Mex med paprikasås

Inom - Recept

Från Instagram @spotandtell

Från Instagram @restaurangstockholm