Friterad hasselbackspotatis – den godaste jag ätit

Tänk att i år efter år kunna drömma om en potatis. Alltså, en sån där magiskt god potatis. Alldeles knastrande, krispig och gyllenbrun. Vi pratar om friterad hasselbackspotatis deluxe, så som Stefan Ekengren serverar på restaurang Hantverket.

Det är utan tvekan den godaste potatis som jag någonsin ätit. Nu är det så att Stefan har delat med sig av sitt recept. Och som det ofta är med det goda krävs det få ingredienser, men desto mer tid för att få till det där lyckade resultatet. Det är värt alla timmar som behövs läggas ner.

friterad hasselbackspotatis på restaurang Hantverket

friterad hasselbackspotatis som Stefan Ekengren gör dem

Friterad hasselbackspotatis – à la Stefan Ekengren

 

Ingredienser:
Små fasta potatisar
Salt
Äppelcidervinäger
Olja till fritering

 

Gör så här:

Skrubba potatisen lätt och snitta varje potatis i jämnt, nästan hela vägen igenom. Kniven får inte skära genom botten på potatisen.

Lägg potatisarna i en bunke med iskallt vatten och låt stå i ca 30 minuter. Rör försiktigt om potatisarna då och då så att så mycket stärkelse som möjligt sköljs bort.

Häll vatten, salt och vinäger i en kastrull. Här handlar det om att få till en bra balans mellan sälta och syra. Smaka av tills du är nöjd. Hetta upp vattnet till 80 grader, använd gärna en bra termometer.

Lägg i potatisen och låt ligga och dra i det varma vattnet i en timme. Lägg sedan potatisarna i nytt iskallt vatten igen i ca 30 minuter.

Ta upp potatisarna och torka dem torra med hushållspapper. Häll olja i en tjockbottnad kastrull och värm den till 160 grader. Fritera potatisarna i cirka 15 minuter eller tills de är krispiga rakt igenom.

Servera med syrad grädde, löjrom och dill.

Comments are closed.