God ostfondue à la Tina Nordström

En härlig matlagningskväll med Tina Nordström tackar man inte nej till. Man kan på förhand lista ut att det kommer att bli väldigt trevligt, roligt och massor av god mat. Tina är en sån där person som kan gå in i ett rum och få alla att må bra. Hon kan dessutom få mig att tycka att det är busenkelt att laga fantastiskt god mat. Får man även använda riktigt bra köksredskap så går det faktiskt som en dans. Tina samarbetar med Tefal, vars stekpannor vi också fick använda under kvällen då vi lagade mat med Tina.

IMG_1199

Tina var lika glad och trevlig som på förra eventet då vi lagade mat tillsammans. Hon är min stora förebild när det kommer till matlagning. Precis som på TV får hon allt som ska tillagas att verka så enkelt och roligt.

IMG_1223

Vi blev indelade i tre lag: förrätt, varmrätt och efterrätt. Tefals pannor med Thermo-spot gick varma i hela köket. Ordentligt varm ska en panna bli innan man börjar steka, då får man som bäst resultat. Detta var också en av sakerna som Tina ofta nämnde på sin breda skånska under kvällen: “Ha tålamod och ha is i magen, låt pannan bli riktigt varm för tusan”. Med Tefals röda värmeindikator i pannorna får man bra hjälp. När texten på det röda märket inte syns längre så är pannan perfekt varm för att börja steka i.

God ostfondue

Jag hamnade i förrättsgänget och fick göra en supersmart variant av ostfondue. Till den gjorde vi parmesanbröd som vi doppade i den varma smälta osten. Jag tycker att fonduen var så smart då det var så enkelt att göra och äta den. Det behövdes inget kärl som skulle varmhållas för att hålla osten smält. Den här rätten blev så god att allt var slut i ett nafs. Receptet hittar ni längst ned.

IMG_1301

Till efterrätt blev det pannkakor med hemmagjord nutella och vispad grädde. Nutellan smakade magiskt.

IMG_1290

Överst till vänster ligger parmesanbröden i en skål. Överst till höger en träask med ostdippen. På tallriken en pankopanerad lammkotlett med varm druv- och olivsallad. Den salladen var makalöst god, riktigt bra kombo med druvor och oliver.

Recept – Snabb ostfondue med parmesanbröd

4 portioner

Ingredienser Ostdipp:

En Vacherin Mont d’Or eller
liknande krämig ost
exemempelvis Brie (ca 500 g)
1-2 vitlöksklyftor
3/4 dl torrt vitt vin
parmesanbröd till servering

Ingredienser Parmesanbröd:
4-6 portioner
1 gott surdegsbröd
75 g smör
2 tsk dijonsenap
50 g parmesanost

 

Gör så här – ostdipp:

1. Värm ugnen till 200 grader.
2. Skala vitlöken och skiva den tunt. Gör snitt i osten och stick ner vitlöksskivorna. Skeda över vitt vin så att det rinner ner i snitten. Sätt in osten i ugnen i en skål/sin träask och baka den i 15–20 minuter.
3. Ta ut och ät osten varm tillsammans med parmesanbröd i brytbitar som du doppar i osten – som en snabb fondue helt enkelt.

Gör så här – Parmesanbröd:

1. Värm ugnen till 220 grader.
2. Skär brödet i tjocka avlånga bitar.
3. Riv parmesanosten fint.
4. Smält smöret och blanda i senapen. Häll smöret i en skål och doppa varje brödbit i smöret, så att det täcker hela brödbiten.
5. Rulla brödbitarna i parmesanosten.
6. Lägg brödbitarna på ett galler med en plåt under och rosta det gyllenbrunt.

 

Detta går garanterat hem bland ostälskande gäster. Både gott och socialt.

Comments are closed.

Inom - Recept