Godaste köttbullarna någonsin – smaksatta med fransk senap

Det här är de godaste köttbullarna som jag har ätit av alla “hemmagjorda” varianter. Mina absoluta favoriter till köttbullar någonsin serveras på Bakfickan i Stockholm. De är fantastiska. De här köttbullarna är nästintill lika bra. Och jag har ätit mycket köttbullar på krogarna i Stockholm. Inte många har fått bli omskrivna på mitt restaurangkonto på Instagram.

godaste köttbullarna

Så klart så funkar dessa köttbullar att serveras året om. Det vore synd att endast servera dessa till jul. Hemligheten i den goda smaken är kanske att köttbullarna innehåller både senap och en gnutta socker.

best homemade swedish meatballs ever

Godaste köttbullarna med fransk senap

ca 100 stycken 

 

Ingredienser:
1 kg blandfärs, 50/50 (eller 70/30)
1,5 dl ströbröd
3 dl vispgrädde
1 dl mjölk
0,5 gul lök
1 msk smör
0,5 tsk rörsocker
2 ägg
2 msk fransk senap
2 tsk salt
1 msk japansk soja
4 krm krossad vitpeppar
4 krm krossad svartpeppar
smör & olja till stekning

 

Gör så här:

Häll ströbröd, mjölk och grädde i en bunke. Rör om och låt det svälla i cirka tio minuter.
Skala och finhacka löken. Lägg smöret i en stekpanna och stek löken mjuk tillsammans med sockret på svag värme. Löken ska inte få färg. Låt löken kallna och rör sedan ner den i ströbrödsblandningen. Tillsätt färsen och resten av ingredienserna.

Bland ihop allt till en smet, smaka gärna av och tillsätt mer salt om det behövs.

Skölj händerna och rulla köttbullar av smeten. Skölj händerna emellanåt så går det lättare att rulla när de är lite blöta.
Stek köttbullarna i omgångar, cirka fem minuter per omgång. Stek i mycket smör och lite olja. Vänd köttbullarna eller skaka om pannan ofta, så att köttbullarna blir jämnt stekta.

 

De här köttbullarna smakar helt fantastiskt oavsett om de äts kalla eller varma. De håller i flera dagar i kyl och de går också bra att frysa in.

2 Comments
Senaste
Äldre Flest röster
Inline Feedbacks
View all comments
Jessica Sundberg
5 År sen

Socker och vispgrädde är verkligen vinnaringredienser!!! Kram!

Inom - Recept