Grön gazpacho med färska örter och gurka

Finns det något mer vårigt än en vacker kall grön gazpacho som smakar riktigt gott? Gazpachon görs verkligen väldigt snabbt och det är lätt att justera kryddningen.

Jag har kryddat min soppa med lite lakritspulver för att addera lite sötma och en annan smakton. När man tar lite lakritspulver känner man inte lakritssmaken så mycket, däremot får man en behaglig sötma som lyfter soppan. Är du känslig för lakritssmak kan du bara byta ut lakritspulvret till annan sötning. Exempelvis honung, agavesirap eller socker.

grön gazpacho

Grön gazpacho som toppats med små tärningar av gul och röd paprika, ett blad färsk koriander och några ärtskott.
Att dricka till: Vitt vin med hög syra passar bra till en en grön gazpacho med hög syra. Jag serverade ett vitt vin från Rioja som passade fint till.

tapas gazpacho

Grön gazpacho är en fröjd för ögat och blir så fint på en tapasbuffé. Passar även som tilltugg till välkomstskålen på en bjudning eller som förrätt på en middag. Fler tips på smårätter med vårigt tema hittar du här på vårinspirerad tapasbuffé.

green gazpacho

Grön gazpacho med färska örter

receptet ger ca 7,5 dl gazpacho

 

Ingredienser gazpacho:
1,5 gurka
1 grön paprika
2 salladslökar
1 färsk jalapeno
1/2 dl färsk basilika
1 dl färsk persilja
3 vitlöksklyftor
1/2 dl färsk koriander
1 dl olivolja
0,5 tsk paprikapulver
1 tsk spiskummin
1 krm lakritspulver (kan ersättas med 1 tsk honung eller agavesirap)
3 msk vitvinsvinäger
0,5-1 tsk salt
Grön tabasco, några droppar
citron, några droppar

Till dekoration
Röd och gul paprika
Ärtskott
Färsk persilja eller koriander

 

Gör så här:

Skala gurkan och skär i grova bitar.
Kärna ur paprika och jalapeno. Skär i grova bitar.
Ansa salladslökar och skär i grova bitar.
Lägg grönsaker och oljai en blender och mixa. Addera paprikapulver, lakritspulver, spiskummin och hälften av vitvinsvinägern, mixa och smaka av. Addera lite salt, några droppar tabasco och citron. Mixa lätt och smaka av. Addera resten av vitvinsvinägern och mer salt – men smaka av så att du får den syra och sälta som du vill ha på soppan. Det är lätt att addera kryddning i efterhand, smaka därför av ordentligt emellanåt.

Soppan blir godast om den får stå i kyl minst över natten.
Servera gazpachon med några krispiga quesadillas. Toppa soppan med några tärningar röd och gul paprika och några färska blad av persilja eller koriander. Serverar du i små glas blir det fint att sticka ner färska ärtskott.

Comments are closed.

Inom - Recept