Indisk gryta – smarrig rätt till matlådan

En indisk vegansk daal, eller indisk gryta, som är enkel att laga och smakar mycket. En tacksam rätt som inte kräver särskilt lång tid och som dessutom lagar sig själv. Passar fint en vardag då det finns lite post att kolla igenom när man kommit hem från jobbet.

img_7423

Receptet kommer ursprungligen från Hemköps matkasse. Vi lagade rätten i veckan och alla åt med stor aptit, en klar keeper! Grytan håller cirka 2-3 dagar i kylen men går även att frysa in om det skulle bli lite över. Perfekt för matlådor med andra ord.

indisk vegansk gryta

Serverar du vanlig yoghurt till enligt receptet har du en vegetarisk rätt, väljer du växtbaserad yoghurt är hela rätten vegansk.

 

Indisk daal (gryta) med syrlig gurksallad

4 portioner 

 

4 port valfritt ris
1-2 gul lök
2-3 morötter
3 msk olivolja
2 vitlöksklyftor
1 msk buljongpulver alt. buljongtärning (grönsaks)
1 msk curry
2 tsk spiskummin
2 tsk ingefära
½ tsk kanel
½ tsk chilipulver
1 fp krossade tomater (390 g)
2 ½ dl havregrädde
200 g torkade röda linser
vatten
1 gurka
2-3 tomater
1 msk vitvinsvinäger
2 dl turkisk yoghurt

 

Gör så här:

Koka valfritt ris till 4 personer.

Daal (gryta): Hacka gul lök. Skala och grovriv morötterna. Hetta upp olivolja i grytan och fräs löken, morötterna och 2 pressade vitlöksklyftor på medelhög värme i ca 4 min. Tillsätt 1 msk buljongpulver (alt. 1 tärning), 1 msk curry, 2 tsk spiskummin, 2 tsk ingefära, ½ tsk kanel, ½ tsk chilipulver och 1 tsk salt.

Tillsätt 1 fp krossade tomater (390 g), 2 ½ dl havregrädde, 1 ½ dl vatten och torkade röda linser (200 g). Låt puttra under lock på medelvärme ca 20 min, tills linserna är mjuka.

Sallad: Skär gurka och tomater i 1 cm stora tärningar. Blanda med 1 msk olivolja, 1 msk vitvinsvinäger, 2 krm salt och 1 krm svartpeppar i skålen.

Häll upp 2 dl turkisk yoghurt i en skål. Servera grytan med riset, gurksalladen och yoghurten.

Valfritt: servera naanbröd till.

Comments are closed.

Inom - Recept