Inlagd gurka med senapsfrö

Inlagd gurka eller pressgurka är idealisk till köttbullar, stekar eller på mackan. För mig blir inte en måltid med köttbullar komplett om jag inte får både pressgurka och rårörda lingon. Tur att det är lätt att lägga in egna gurkor, för de går åt som tusan när de ställs fram.

Passa på att lägga in Västeråsgurkor under säsong. Gurkorna håller sig länge i tätt förslutna burkar i kyl.

Vad är då skillnaden mellan pressgurka och inlagd gurka? Båda varianterna görs i samma typ av lag bestående av ättika, vatten, socker och kryddor. Skillnaden är att pressgurka sedan ska ligga under press i kyl, därav namnet.

Inlagd gurka med senapsfröInlagd gurka med senapsfrö lagerblad och kryddpeppar Inlagd gurka med senapsfrö och kryddpeppar

Inlagd gurka med senapsfrön

ca 4 burkar på 2,5 dl

Ingredienser:
1/2 kg gurka
0,5 dl ättika 12% (eller 0,25 dl ättika 24% och 0,25 dl vatten)
1 dl rårörsocker
1,5 dl vatten
6 kryddpepparkorn
3 vitpepparkorn
1 lagerblad
1 msk senapsfrön

 

Gör så här:

Skölj gurkorna ordentligt. Skiva dem tunt, gärna på mandolin. Jag använder Kyoceras mandolin med porslinsblad och skivar på inställning 2 av 4.

Koka upp vatten, ättika, socker, kryddpeppar, vitpeppar och senapsfrön. Låt sjuda och rör om tills sockret smält. Varva lag och gurka i väl rengjorda glasburkar. Häll i lag så att all gurka i burkarna täcks. Sätt på lock direkt och förslut ordentligt. Låt burkarna svalna i rumstemperatur. Ställ burkarna i kyl och låt stå helst i minst en vecka innan du äter gurkan.

I kylen kan gurkan hålla i flera månader i oöppnade burkar.

Comments are closed.

Inom - Recept