Johan Jureskogs ölstuvade grönkål

Jag förväntade mig inte att få en sådan wow-upplevelse när jag smakade Johan Jureskogs kål på skinkmackan. Himmel, så god den var! Visserligen blev jag ju helt betagen av hela julmackan med skinka av rapsgris, grönkål och senap med cognac. Varenda en av dessa delar förtjänar en hedersplats på julbordet. Johan Jureskog delade med sig av sitt recept. Det här vill man verkligen inte missa. Laga och njut!

Grönkål är rik på både järn, A-, och C-vitamin. Det är en tålig krabat som klarar vintern bra och kan stå ute i snö. Smaken kan också bli mildare efter några frostnätter.

Ölstuvad grönkål

Ingredienser
2 stycken medelstora gönkålsstånd
2 msk ister eller tärnat fett från skinkan
1 hackad gul lök
2 dl öl (liten beska)
1 dl skinkspad
1 dl grädde
2 tsk vetemjöl

Efter smak: salt, vitpeppar, kryddpeppar, ättika och sirap.

Gör så här:
Skölj kålen och repa bladen från de grova stjälkarna. Koka den mjuk i skinkspad i två minuter. Ta upp kålen och låt den rinna av. Förvara den kallt till dess att den ska serveras. Hacka sedan kålen grovt. Fräs löken i fettet, slå på ölen och skinkspadet. Låt koka torrt. Gå i med mjöl och grädde, sedan kål Koka upp och smaka av med kryddor, ättika och sirap.

Servera till saftig och mör skinka av rapsgris tillsammans med godaste senapen med cognac.

Comments are closed.

Inom - Recept