Jordärtskockssoppa toppad med bacon och äpple – himmelskt gott

Jordärtskockan är den där lilla fantastiska knölen som rymmer en himmelsk smak. Denna matiga jordärtskockssoppa passar lika bra som förrätt som varmrätt. Gör den någon dag i förväg så sätter sig smakerna ännu bättre. Soppan går även att frysa in. Den blir himmelskt god, till och med min son på ett och ett halvt år slukar den. Lite stekt bacon och äpple med timjan som topping fulländar hela upplevelsen.

jordärtskockssoppa med bacon och äpple god och krämig jordärtskockssoppa bacon och äppelsmul med timjan matig jordärtskockssoppa

Jordärtskockssoppa med topping av bacon och äpple

4 portioner 

Ingredienser soppa:
50 g gul lök
500-600 g jordärtskocka (större mängd för mer intensiv smak)
300 g potatis
2 msk smör
2 vitlöksklyftor
1 1/2 buljongtärning
2 dl grädde
2 krm vitpeppar
1/2 tsk salt
1 l vatten

 

Ingredienser topping:
1 äpple
120 g bacon (1 förpackning)
1/2 tsk timjan

 

Soppa – gör så här:

Skala och hacka löken. Skala och skär potatis och jordärtskocka i mindre bitar.

Smält smöret i en rymlig kastrull och bryn lök och pressad vitlök i två minuter på medelhög värme. Tillsätt en liter vatten och buljongtärningen. Koka upp och tillsätt skockorna och potatisen. Låt det koka i 15 minuter.

Dra av kastrullen från värmen, häll i grädden och mixa soppan slät. Låt soppan koka upp igen och krydda med salt och vitpeppar.

 

Topping – gör så här

Skala och tärna äpplet. Strimla baconet och stek det på medelhög värme i tre minuter. Lägg i äppeltärningarna och timjan i pannan och bryn i ytterligare tre minuter.

 

Servera soppan med toppingen och ett gott bröd med färskost till.

Comments are closed.

Inom - Recept