Julköttbullar för hela familjen – saftiga och supergoda

Det finns köttbullar, och så finns det julköttbullar man aldrig glömmer. Såna man drömmer om och kan äta mängder av tills man storknar. De här köttbullarna är av den kalibern att de lämnar hela familjen mätt och glad. Det finns en chans att kocken inte bara får en kram utan även en kyss.

Gör dig beredd på att behöva göra en dubbel sats. Köttbullarna smakar gott även när de är kalla. De passar utmärkt på mackan.

Till köttbullarna passar rårörda lingon, inlagd gurka och en krämig potatisgratäng.

julköttbullar för hela familjenköttbullar till juljulens bästa köttbullar swedish meatballs for christmasgodaste julköttbullarnasaftiga och goda köttbullar på julbordet

Julköttbullar för hela familjen

ca 100 stycken 

Ingredienser:
1 kg blandfärs, 50/50 (eller 70/30)
1,5 dl ströbröd
3 dl vispgrädde
1 dl mjölk
2 msk fransk senap
0,5 gul lök
1 msk smör
0,5 tsk rörsocker
2 ägg
2 tsk salt
1 msk japansk soja
5 krm krossad kryddpeppar
3 krm krossad svartpeppar
smör & olja till stekning

 

Gör så här:

Häll ströbröd, mjölk, senap och grädde i en bunke. Rör om och låt det svälla i cirka tio minuter.
Skala och finhacka löken. Lägg smöret i en stekpanna och stek löken mjuk tillsammans med sockret på svag värme. Löken ska inte få färg. Låt löken kallna och rör sedan ner den i ströbrödsblandningen. Tillsätt färs, ägg, salt, soja och peppar.

Bland ihop allt till en smet, smaka gärna av och tillsätt mer salt om det behövs.

Skölj händerna och rulla köttbullar av smeten. Ta cirka en msk färs per köttbulle, det brukar bli lagom storlek och lättare att steka än större köttbullar. Skölj händerna emellanåt, det går det lättare att rulla när händerna är lite blöta.
Stek köttbullarna i omgångar, cirka fem minuter per omgång. Stek i mycket smör och lite olja. Vänd köttbullarna eller skaka om pannan ofta, så att köttbullarna blir jämnt stekta.
Stek i en medelvarm stekpanna och stek inte för många köttbullar åt gången.

 

De här köttbullarna smakar gott oavsett om de äts kalla eller varma. De håller i flera dagar i kyl och de går också bra att frysa in.

Comments are closed.

Inom - Recept