Karamelliserad röding med brynt smör och kruditéer

En av mina favoritfiskar är röding och jag serverar den gärna på julen. Den ersätter då lutfisken, som ingen hos oss äter ändå. Röding går att tillaga på många olika sätt och mitt bästa tips är karamelliserad röding.

Fisken får en lite söt och knäckig yta vilket passar rödingen perfekt. Brynt smör till lyfter fisken till oanade höjder. Med kruditeerna på toppen blir rätten dessutom väldigt vacker. Servera gärna rödingen tillsammans med en apelsin- och fänkålssallad och palsternacks duchesse. Det blir en fulländad måltid smakmässigt. Wow!

karamelliserad fisk med brynt smör godaste rödingen med brynt smör Karamelliserad röding med brynt smör och granatäpple  Karamelliserad röding med brynt smör och kruditéer

Karamelliserad röding med brynt smör och kruditéer

4 portioner

Ingredienser:

4 rödingfiléer
50 g smör + 2 msk till stekning
1,5 tsk farinsocker
1,5 tsk salt
1 polkabeta
1 gulbeta
1/2 granatäpple, endast kärnor
Färsk timjan

 

Kruditéer – Gör så här


Skala och hyvla betorna i tunna skivor. Jag använder en mandolin från Kyocera och ställer in den på lägsta möjliga nivå. Fyll två skålar med kallt vatten och lägg skivorna separerade i varsin skål. Låt stå och dra 2-3 timmar. Byt gärna ut vattnet några gånger under tiden. Skivorna blir krispigare och lättare att dekorera med när de fått ligga i vatten.

 

Röding – Gör så här

Låt rödingen ligga framme i rumstemperatur cirka en timme innan stekning.
Blanda farinsocker och salt. Klappa in rödingen med blandningen, men bara på köttsidan (dvs. inte skinnet).
Smält 2 msk smör på medeltemperatur i en rymlig panna. Stek rödingen med köttsidan nedåt i 1-2 minuter på medelhög värme så att sockret karamelliseras. Jag steker på 10-11 på en spis med 14 som maxinställning. Vänd fisken så att den ligger med skinnsidan nedåt i pannan och stek klart.
Det tar cirka 5-8 minuter beroende på fiskens tjocklek och panna. Använd helst termometer. 

Fisken är klar vid 56 grader. Jag lyfter av den vid 54 grader och låter den ligga till sig så att den når sin optimala temperatur.

Bryn smöret i en separat kastrull.

 

Vid servering – gör så här

Lägg upp rödingfilé, dekorera med några kruditéer, färsk timjan och granatäppelkärnor.
Servera med brynt smör till.

Comments are closed.

Inom - Recept