Saftiga kikärts- och pumpafröbiffar med tabbouleh

Det här är inte bara supergoda kikärtsbiffar, utan de blir dessutom väldigt saftiga. Lite lätt knapriga på ytan och ett innanmäte som bara smälter i munnen. Jag bjöd min mamma på dessa och hon tyckte att det var de godaste vegetariska biffarna som hon någonsin ätit. Lite tabbouleh och tzatziki till och middagen är komplett.

kikärtsbiffar

Pumpafrön ger biffarna lite extra god smak och morötter i smeten gör dem extra saftiga. Eftersom att smeten innehåller ägg så är detta inget veganskt recept. Jag har inte testat att göra smeten till dessa kikärtsbiffar äggfri, det är möjligt att biffarna skulle hålla ihop ändå. Annars finns det en rad olika gröna alternativ till ägg som man skulle kunna ha i smeten. Förslag på ersättning till ägg kan du hitta här.

vegetariska biffar med tzatziki och tabbouleh

biffar med tabbouleh och tzatziki

Kikärtsbiffar med pumpafrön, tabbouleh och tzatziki

4 personer

Kikärtsbiffar ingredienser: 
100 g gul lök
465 g förkokta kikärtor, avrunnen vikt (motsvarar brutto ca 
1 fp kikärtor 380 g + 1 fp kikärtor 390 g)
100 g pumpakärnor
1 ägg
1⁄2 dl majsstärkelse
2 tsk spiskummin
1,5 tsk paprikapulver
2,5 krm kanel
2-3 morötter (200 g)
1/2 tsk salt
1/2 tsk svartpeppar från kvarn

 

Tabbouleh ingredienser:
1/2 gurka
3-4 tomater
1 röd paprika
1 bunt persilja (ca 20 g)
4 msk olivolja
1 citron, saften
1/2 tsk salt
2 krm svartpeppar från kvarn
Bulgur för fyra personer

 

Tzatziki ingredienser:
1/2 gurka
2 vitlöksklyftor
3 dl grekisk eller turkisk yoghurt
2 krm salt
2 krm svartpeppar från kvarn

 

Pumpabiffar – gör så här:

Hacka lök och lägg i en bunke. Tillsätt kikärtor, pumpakärnor, ägg, majsstärkelse, kryddor, salt och peppar. Mixa med stavmixer till en smet. Skala och riv morötterna och blanda ner i smeten. Forma cirka 18 biffar av smeten. Hetta upp 2 msk olivolja i en panna och stek falafeln på medelhög värme i cirka 2-3 minuter per sida. De ska bli gyllenbruna.

 

Tabbouleh – gör så här:

Koka bulgur enlingt förpackningens instruktioner. Skär gurkan, tomaterna och paprikan i tärningar. Hacka persilja och blanda med alla grönsaker.
Rör ihop olivolja, saften från en citron, salt och peppar. Häll dressingen över grönsakerna. När bulgurn har svalnat rör du ner den i skålen med grönsakerna och dressingen. Blanda om försiktigt.

 

Tzatziki – gör så här:

Dela halva gurkan på längden och ta bort kärnorna. Riv därefter gurkan grovt. Om du skär bort kärnorna som en stav kan du lägga den i en kanna och hälla på vatten. Det blir gott med gurkvatten till maten! Krama ur vätskan ur gurkrivet. Blanda den rivna gurkan med yoghurt, pressad vitlök, salt och svartpeppar i en skål. Tips: Har du inte turkisk eller grekisk yoghurt? Ta då vanlig naturell yoghurt och låt den rinna av i ett kaffefilter i ca 30 minuter. Placera filtret i exempelvis en tratt som du ställt i ett högt glas. Skrapa sedan ur yoghurten från filtret.

 

Servera biffarna med tabbouleh och tzatziki.

 

Comments are closed.

Inom - Recept