Kycklingpastej – krämig och lyxig

En lyxigt krämig kycklingpastej passar på mackan varje dag. Jag förknippar däremot en riktigt bra pastej med julen. Det är så enkelt att gå och spontanbre ett fröknäcke med lite pastej och sätta sig i soffan och småäta framför något bra program.

Det viktigaste när du gör kycklingpastej är valet av kycklinglever. Jag tar alltid svensk fågel, kycklinglever som kommer från Kronfågel. Då vet jag vad jag får. En pastej med så få ingredienser äventyrar man inte med dåliga råvaror. Den här pastejen är väldigt god. Den kan hålla en vecka i kylen om du häller klarifierat smör på, se recept och beskrivning längst ner. Pastejen går utmärkt att frysa in också!

kycklingpastej gott på mackan i jul kycklingpastej och glutenfritt fröknäcke lyxig krämig kycklingpastej krämig kycklingpastej

Lyxig kycklingpastej

en form eller större skål 

 

Ingredienser:
400 g kycklinglever från svensk fågel
300 g smör, rumsvarmt
2 schalottenlökar
2-3 vitlöksklyftor
Färsk salvia, en näve blad
0,75 dl brandy
1-2 msk grädde
Muskot, gärna nymald
Havssalt
Svartpeppar från kvarn
Ev. klarifierat smör

 

Gör så här:

Låt kycklinglevern rinna av i en sil. Klappa den torr med hushållspapper om det behövs.
Hacka lök och vitlök i små bitar. Skär salviabladen i mindre bitar.

Fräs lök och vitlök i lite smör på medelvärme. Löken ska endast bli mjuk utan att ta färg. Häll över i en skål.

Stek kycklinglevern på båda sidor på något högre värme. Levern ska fortfarande vara rosa i mitten. Steker du igenom levern finns risk att pastejen blir torr. Häll brandyn i pannan och låt den koka in i levern i cirka 1,5-2 minuter. Dra bort från plattan och ta snabbt upp levern och lägg i skålen med lök och vitlök.
Mixa lever och lök till en massa och klicka i det rumsvarma smöret under tiden. Mixa bara tills allt blandats, inte längre. Häll i grädden och rör om. Konsistensen ska vara krämig.

Smaksätt pastejen med mer hackad salvia, havssalt, muskot och lite svartpeppar från kvarn. Smaka av.

Häll pastejen i en form och ställ in i kylen i några timmar.

 

Klarifierat smör

Vill du att pastejen ska hålla längre i kyl häller du på klarifierat smör innan du ställer pastejen kallt. Klarifierat smör är samma som skirat smör. Lättast gör du det i ugnen. Sätt ugnen på 100 grader. Lägg smöret i en skål som tål ugnsvärme och ställ i ugnen i cirka tio minuter. Efter det bör fettet och proteinet ha skiktat sig.  Ta ut skålen ur ugnen och häll av det övre klara skiktet och ställ åt sidan. Bottensatsen som har lite mjölkig färg kan du slänga. Häll därefter det klarifierade smörer över pastejen. Ställ in i kyl.

Comments are closed.

Inom - Recept