Orientaliska köttbullar – enkelt och supergott

Hemköp har precis lanserat matkassar och jag har provat deras Vardagskasse. Recepten har känts inspirerande och varit lätta att följa. Ett av recepten var orientaliska kycklingköttbullar och de var så goda tillsammans med lite annorlunda tillbehör som matvete och kålrabbi. En grymt god rätt som vi kommer att laga hemma flera gånger, även bjuda våra vänner på. Recept på denna smarriga rätt hittar du längre ner.

IMG_6640

Matkassarna finns i fem varianter: Vardagskassen, Barnkassen och Vegetariska kassen, varav de första två även finns som laktosfria. Varje matkasse innehåller tre till fyra rätter för fyra personer. Ekologiska produkter finns i varje kasse. i veckans Vardagskasse var 20% av varorna ekologiska.

IMG_6648

Alla råvarorna i kassen var fina och fräscha.

Kassen levererades till oss vid nio på kvällen i söndags. Det som jag tyckte var smidigt med leveransen var att man fick sms-avisering med påminnelse och en länk till en karta som visade var chauffören befann sig. Det var tydlig info om hur lång tid det var kvar innan kassen skulle levereras till mig. Så praktiskt då man inte behöver känna sig helt låst under en kväll.
Matkassarna kan beställas i Sundsvall, Gävle, Uppsala, Stockholm, Västerås, Örebro, Eskilstuna, Nyköping, Norrköping samt Linköping.

IMG_6653

Det var roligt att få tillaga något med kålrabbi och matvete. Det brukar jag aldrig göra annars. Nu kommer jag definitivt alltid att ha matvete hemma, det var riktigt gott! Både jag och sambon tycker att det har varit fantastiskt att ha matkasse. Det är så smidigt när allt finns hemma och man får prova att laga något nytt. Extra praktiskt och inspirerande när man har en liten bebis på en månad.

IMG_6656

 

Orientaliska kycklingköttbullar med matvete och ugnsrostade grönsaker

Ingredienser:
4 personer

1 aubergine
1 kålrabbi
4 msk olivolja
2 1⁄2 msk oregano
3 vitlöksklyftor
100 g gul lök (2–3 st)
1⁄2–1 röd chili
3 msk tomatpuré
1 fp krossade tomater (390 g)
1 fp passerade tomater (400 g)
1 1⁄2 tsk spiskummin
1 tsk chilipulver
3 tsk paprikapulver
1⁄2 msk socker
1 krm kanel
1⁄2 dl crème fraiche
250 g matvete
ca 500 g kycklingfärs
1 ägg
1 msk smör
salt
svartpeppar

 

Grönsaker – Gör så här:

Sätt ugnen på 225°. Skär aubergine i 1 cm tjocka skivor på bredden. Skala och skär kålrabbi i 2 cm stora bitar. Blanda med 2 msk olivolja, 1⁄2 msk oregano, 2 pressade vitlöksklyftor, 1⁄2 tsk salt och 2 krm svartpeppar. Lägg på ugnsplåt med bakplåtspapper. Rosta högt upp i ugnen ca 25 min.

 

Tomatsås – Gör så här:

Hacka 100 g gul lök (2–3 st).Kärna ur och hacka 1⁄2–1 röd chili. Hetta upp 2 msk olivolja i en kastrull och bryn löken, chilin och 3 msk tomatpuré på medelhög värme i ca 3 min. Tillsätt 1 fp krossade tomater, 1 fp passerade tomater, 1 1⁄2 tsk spiskummin, 1 tsk chilipulver, 2 tsk paprikapulver, 1 msk oregano, 1⁄2 msk socker, 1⁄2 tsk salt, 1 krm kanel och 2 krm svartpeppar. Låt puttra ca 15 min, tills köttbullarna och grönsakerna är klara. Rör ner 1⁄2 dl crème fraiche.

 

Köttbullar – Gör så här:

Blanda kycklingfärs, ägg, 1 pressad vitlöksklyfta, 1 tsk paprikapulver, 3⁄4 tsk salt och 2 krm svartpeppar i en bunke. Hetta upp 1 msk smör i en panna och klicka ut smeten så att det blir 16 köttbullar med hjälp av en sked direkt i pannan. Stek köttbullarna runt om på medelhög värme i ca 10 min.

 

Matvete – Gör så här:

Koka matvete enligt anvisningarna på förpackningen.

Servera köttbullarna med tomatsåsen, de rostade grönsakerna och matvetet.

 

Tips!

Ställ fram alla torrvaror dagen innan så kommer ni snabbare igång med er matlagning när det väl är dags.

Gör tomatsåsen dagen innan, låt svalna och ställ i kylen. Värm försiktigt upp såsen till middagen.

Köttbullar, matvete och tomatsås går bra att frysa in. Som helhet håller rätten 2–3 dagar i kylen.

 

Comments are closed.

Inom - Recept