Ostguiden för gravida – här är ostarna du kan äta

Ostbricka kan vara något som man verkligen suktar efter som gravid. Men det kan ibland kännas lite snårigt gällande vad man får äta och det kan behövas lite extra inspiration. Jag gillar själv en bred variation av ostar, kex, frukt, bär och marmelader som man kan matcha på flera olika sätt.

Som gravid kan man också sakna att äta vissa ostar, men det kan man lösa genom att tillaga ostarna ordentligt. I den här guiden finns det både recept, riktlinjer, tips och inspiration på vad man som gravid kan servera på ostbrickan.

Guiden är uppdelad i tre delar:

1. Riktlinjer – Vilka ostar får man äta som gravid

2. Recept på osträtter för gravida

3. Tillbehör som passar till ostbrickan för gravida
fantastisk ostbricka

På en ostbricka vill jag i vanliga fall gärna ha en bred variation av ostar: hårda och mjuka, mögliga, halvmögliga, syrliga, sötare och såna med härlig smak av karamell. Den sistnämnda smaken är alldeles ljuvlig på ost, och här kan jag rekommendera Allerums ost Van Kaas, en nyhet för i år. Smaken är helt fantastiskt god. Van Kaas har den där karamelliserade, lätt brända tonen. Mjuka syror, tydlig sälta och toner av frukt, kola och lite hasselnöt. En “säker ost” för gravida, då det är en hårdost som gjorts på pastöriserad mjölk. Under graviditeten blir det dock mest hårdostar på brickan, med några få undantag.

1. Vilka ostar får man äta som gravid?

IMG_9506

Skälet till riktlinjen om att gravida bör vara försiktiga med ostar är för att dessa kan innehålla listeria som är giftiga parasiter. Listeria kan förekomma i maten generellt, som i ost, kött, fågel eller fisk. Bakterierna dör inte vid frysning, däremot vid upphettning till över 70 grader. När det kommer till ost finns det en risk att opastöriserad mjölk innehåller listeria. Väljer man ost med mjölk som har pastöriserats så har man tagit bort ett stort riskmomemt.

Fem viktiga punkter om Listeria i ost:

1. Listeria förökar sig gärna i kylskåpstemperatur. Låt därför inte mat och ost ligga länge i sina öppna förpackningar i kylen.

2. Listeria trivs och förökar sig i pH-värden på 6,5-7.

3. Listeria trivs inte i hårda ostar med låg vattenhalt och lågt pH-värde.

4. Listeria dör i all mat vid upphettning över 70 grader, när osten bubblar är det ett säkert tecken.

5. Parmesanost är ett exmepl på en ost som har ett lågt pH-värde på 5,2-5,3 och låg vattenhalt. Osten utgör inte någon risk ur listeriasynpunkt även om den har tillverkats av opastöriserad mjölk. Eventuella bakterier har dött under den långvariga lagringen.

Listeria i ost

Illustrationen ovan kommer från Råd & Rön. Den visar på ett enkelt sätt att ju längre tid en hårdost har lagrats, desto lägre vattenhalt och pH, vilket innebär lägre risk för farliga bakterier i osten. Jag har även hört att man i Frankrike brukar ge rådet till gravida kvinnor att det går bra att äta alla hårdostar som har lagrats i minst sex månader, oavsett om de gjorts på pastöriserad eller opastöriserad mjölk. Exempel på hårdostar med lägre pH och vattenhalt är Grevé och Herrgårdsost.

 

Livsmedelsverket ger grönt ljus för dessa ostar:

*Hårdost gjord på både pastöriserad och opastöriserad mjölk (som grevé, herrgård, parmesan, Gruyère, Appenzeller och Emmentaler),
*Smältost och annan bredbar ost i tub eller plastask,
*Fetaost från pastöriserad mjölk,
*Mozarella, Ricotta och Halloumi från pastöriserad mjölk och nyförpackade (dvs. ej från redan öppnad förpackning),
*All ost som hettas upp tills det bubblar, t ex i såser och gratänger.

 

Livsmedelsverket ger en varning för dessa ostar:

*Mögelost som: Brie, Camembert, Gongonzola, Chèvre, undvik även om de är gjorda på pastöriserad mjölk,
*Kittost till exempel vacherol, taleggio och munster, undvik även om de är gjorda på pastöriserad mjölk,
*Färskost och annan mjuk ost gjord på opastöriserad mjölk,
*Fetaost gjord på opastöriserad mjölk.

Du kan även skriva ut Livsmedelsverkets kostrådsguide för gravida.

Källor: Livsmedelsverket, Råd & Rön, Foodscience, Listeria, Listeriosis, and Food Safety (third edition).

ostar för gravida finns det massor av

Oavsett vilka direktiv man själv väljer att gå efter kan man vara säker på en sak: ostar som har hettats upp så att de bubblar (tillagade över 70 grader) är fria från både listeria och toxoplasma. Det gäller oavsett om osten gjorts på pastöriserad eller opastöriserad mjölk. Nedan kommer tips på två varma och supersmarriga osträtter som även passar riktigt bra att bjuda på.

2. Recept på osträtter för gravida

ostar för gravida

Vänster: Friterad Manchego med tomatmarmelad. Löjligt gott! Det här är ett måste om man vill ha ett gott ostigt tilltugg.
Höger: Supersmarrig Ostfondue med parmesanbröd. Så enkelt att göra och även här passar tomatmarmeladen alldeles utmärkt som pricken över i:et.

IMG_3996

Marmelad som passar riktigt bra till den friterade Manchegon: Grön tomat marmelad från Stockuts. Det här är en helt ljuvlig marmelad, med smak av gröna tomater och vanilj. Den hör till en av mina topp-fem-favoriter.

ostar för gravida

Fetaoströra för gravida

Om Fetaost: Den Fetaost som är gjord på pastöriserad mjölk betraktas som ofarlig. Fetaost har så lågt pH att listeria inte förökar sig i den. Däremot kan listeriabakterien överleva i fetaost – om osten är tillverkad av opastöriserad mjölk som från början innehöll listeria. Då är risken stor att också osten kan innehålla bakterien. Välj alltså en Fetaost gjord på pastöriserad mjölk så är det grönt.
Ingredienser:

Fetaost gjord på pastöriserad mjölk
Crème fraîche
En gnutta flytande honung
Färsk timjan
Gör så här:
Rör ihop fetaost, crème fraîche och honung till önskad konsistens. Det ska bli krämigt men fortfarande ha lite “tuggigt motstånd”. Lägg upp på skedar och toppa med en god marmelad och färsk timjan.

Passar till:
Fikon & rödbetsmarmelad.

IMG_9432

3. Tillbehör som passar till ostar för gravida

Som gravid känns alla tillbehör på ostbrickan ännu mer viktiga i och med att man kan känna sig så begränsad i valet av ost. Dessutom blir man betydligt mer medveten om det som man stoppar i sig. Det får gärna vara ekologiskt och gjort på fina råvaror. Jag har valt ut en del favoriter som både är ekologiska, ofta närproducerade och som jag också tycker smakar väldigt gott.

Till att börja med är ett gott fröknäcke och lite roliga kex något som känns som ett måste på en ostbricka.
De fiskformade kexen på bilden är bara alldeles för härliga att bjuda på. Spröda och goda. Finns i olika smaker, här är det framdukat med två varianter, den med havssalt och den andra med cheddarost och lite andra kryddor. Fiskkexen kommer från Pembrokeshire beachfood Company. Deras produkter lanserades i Norden i början av 2016. Företaget jobbar främst med närodlade eller vildvuxna och handskördade ekologiska ingredienser, de inspireras mycket av allt som har med havet att göra. Det går tydligt att se i både design och smak på deras produkter.

god ostbricka

Fröknäcket med sesamfrö, linfrö och flingsalt kommer från Knäck & Bräck och är gjort på ekologisk forntida råg och dinkel. Knäck och Bräcks fröknäcken är några av mina stora favoriter, de finns i så många olika smaker och former.

Till ostarna får det gärna serveras en rad olika marmelader. Jag tycker att det blir roligast om man har en variation på marmelader som är gjorda på både frukt och grönt. Det är sällan som jag hinner göra egen marmelad, därför uppskattar jag verkligen marmelader som tillagats på mindre gårdar, där de har tillverkas i en småskalig produktion på fina råvaror,  med mycket hjärta och ett stort fokus på smak och kvalitet.
Här kommer tips på några av mina nya marmeladupptäckter och som jag varmt rekommenderar:

IMG_4029

Resvilles produkter är en återkommande favorit hemma. Precis när man hittat en ny marmelad eller curd som man älskar och inte kan vara utan så släpper de en ny smak. Det är en otrolig passion för nya smaker som genomsyrar det lilla familjeföretaget i Resville. De gör endast marmelader och curds av riktigt fina och lokala råvaror. Ibland är det tydligen grannar som hör av sig till dem och säger att de har lite frukt eller bär över, då köper företaget upp dessa och lagar upp så många burkar som det blir. Ofta i nya och spännande smaker. Hallon, röda vinbär och Grappa är en variant, en annan är jordgubbar och basilika. Rekommenderas!

IMG_4066

Resvilles olika curds är fantastiska. Särskilt pomeranscurden är helt magisk, en curd man inte visste att man saknade innan man provade den. Portvinskokta fikon är en klassiker. Funkar i de flesta lägen.

IMG_9736

Marmelader från Stockuts. Smakar Wow! Stockuts har sitt säte i Tidaholm och gör sina produkter på ekologiska och närodlade ingredienser.

Först till vänster i bilden står en Fläder och citronmarmelad.
Jordgubb- och rabarbermarmeladen bredvid är så god att det knappt går en dag utan att den får haka på någonstans, i yogurten, på råggröten, till osten… Så god och passar fint till syrliga ostar. Till höger om den står en marmelad gjord på gröna tomater och vanilj. Magiskt god och jag kan äta den på varje ost. Längst till höger en marmelad gjord på fikon och rödbetor. En speciell och lite oväntad smak på marmelad, passar bra till en fetaoströra för gravida, recept finns ovan i inlägget.

Inköpsställena för marmeladerna finns längst ned i inlägget.

IMG_9649

Andra tillbehör som är goda på ostbrickan är frukt & bär, olika sorters nötter som valnöt, pistage och hasselnöt, lite grönt som sätter extra färg på brickan, som salladsblad och färska kryddor. Ekologiskt på så mycket som möjligt så klart!

 

I den grå rutan intill kan du hitta inköpsställen för mat och dukning.

2 Comments
Senaste
Äldre Flest röster
Inline Feedbacks
View all comments
Anna-Karin
Anna-Karin
6 År sen

Den här ostguiden önskar jag fanns när jag var gravid. Så bra!

Inom - Recept