Overnight oats – Så gör du en lyckad blandning

Overnight Oats är havregryn som fått stå och svälla till sig i mjölk över natten. På morgonen tar man bara fram den kalla gröten och kan äta den direkt. Det är både tidsbesparande och så gott! Jag har experimenterat ett tag med olika blandningar. Min favoritblandning är att mixa havregryn tillsammans med lite andra flingor och frön. Som rågflingor, kornflingor, solrosfrön och pumpafrön.

mycket god overnight oats

På min kalla gröt har jag gärna lite extra frön och bär. Här blev det några torkade granatäppelkärnor och pumpafrön.

god overnight oats

Det är bara att lägga i sina favoriter bland gryn, flingor och frön på kvällen. Röra ihop och låta frukosten tillreda sig själv i kylen över natten. Hur smidigt är inte det?

frukost med overnight oats

Fazer har nyligen lanserat en Skördegröt som jag tycker har en perfekt blandning att göra overnight oats på. Jag tar bara en deciliter av denna och kompletterar med lite extra frön, russin/bär och smaksättning. Så smidigt! Blandningen består av fullkornshavreflingor (70%), kornflingor, rågflingor, solrosfrön, linfrön och pumpafrön. Det är inget socker i blandningen, vilket är helt perfekt för detta.

overnight oats

Overnight Oats med gryn, flingor och frön

En portion

1 dl gryn*
1 msk frön (solrosfrön, pumpafrön eller andra frön)
5-8 russin
1 tsk chiafrön, hela eller mortlade
1 nypa kardemumma eller vaniljpulver
1,5 dl havredryck, mandelmjölk eller annan mjölk
ev. lite proteinpulver eller kakao

 

*Gryn: Havregryn brukar vara standard, men du kan gärna byta ut en del till rågflingor eller kornflingor. Jag brukar ta 0,75 dl havregryn och 0,25 dl rågflingor. Det tycker jag ger en god smak.

 

Gör så här:

Blanda alla torra ingredienser i en skål. Russin ger det lilla söta och går att byta ut mot dadel som skurits i små bitar, eller andra bär. Häll på vätskan och rör om. Täck skålen med ett lock eller plastfolie och ställ in i kylen över natten. På morgonen plockar du fram den kalla gröten, gärna en stund innan du ska äta den (brukar vara perfekt att duscha och fixa sig häremellan). Pimpa dina oats med lite färska eller torkade bär och lite frön. Det ger både god smak och lite crunch. Du kan även lägga på lite god granola på toppen. Om du tycker att gröten har blivit för fast i konsistensen är det bara att hälla på lite mer valfri mjölk.

 

Comments are closed.

Inom - Recept