Palsternacks duchesse med rostade hasselnötter

Wow, Palsternacks duchesse! Jag gjorde en variant av klassiska pommes-duchesse. Istället för potatis tog jag palsternacka och smaksatte med rostade hasselnötter och brynt smör. Resultatet blev fantastiskt gott.
Tillsammans med karamelliserad röding och en apelsin- och fänkålssallad får du en himmelskt god rätt att bjuda på. Perfekt till vilken middag som helst, gärna i jul!

Palsternacks duchesse med rostade hasselnötter Palsternacksduchesse med brynt smörDuchessepalsternacka med hasselnötter och brynt smörPalsternackstoppar med brynt smörDuchesse på palsternacka och brynt smörPalsternacksduchesse med brynt smör och rostade hasselnötter

Palsternacks duchesse med brynt smör och hasselnötter

6 portioner, ca 25 toppar

Ingredienser:
30 g rostade hasselnötter
100 g smör, brynt
1 kg palsternacka
3 dl vispgrädde
Salt
Svartpeppar från kvarn

 

Gör så här:

Steg 1:
Sätt ugnen på 200 grader.
Skala och skär palsternacka i cirka 2-3 cm stora bitar. Häll olivolja och ca 1 tsk salt i en bunke. Hiva ner palsternacksbitarna och rör om så att alla bitar täcks med olja. Fördela bitarna i en ugnsform och rosta mitt i ugnen i cirka 20-25 minuter. Bitarna ska inte bli för mjuka.
Hacka under tiden hasselnötterna i mindre bitar och rosta hacket i en torr stekpanna, ställ åt sidan.
Bryn smöret.
Ta ut palsternacksbitarna ur ugnen och låt svalna något.
Mixa palsternacksbitar med brynt smör, rostade hasselnötterna och vispgrädde. Smaka av med lite salt och cirka 1 krm svartpeppar från kvarn. Purén ska vara ganska fast men ändå så mjuk att den kan spritsas och inte flyter isär. Ta lite mer vispgrädde om du behöver få purén lite lösare.

Klicka eller spritsa ut små toppar i en ugnssäker form. Om du spritsar är ett munstycke med stort hål bra. Ställ kallt i kyl i minst en timme. Så här långt kan man förbereda innan. Palasternackstopparna kan stå i kyl över natten, tänk bara på att täcka formen med plast.

 

Steg 2: 

Ta ut ugnsformen med palsternackstopparna och pensla topparna försiktigt med lite brynt smör.

Ställ formen mitt i ugnen, på 200 grader, och grädda i cirka 15-20 minuter. För att få lite brunare toppar kan du använda ugnens grillfunktion i någon/några minuter. Håll koll så att topparna inte bränns.
Topparna är klara när de fått lite ljusbrun färg.

Servera till karamelliserad röding och apelsin- och fänkålssallad.

Comments are closed.

Inom - Recept