Pot Roast – traditionell gryta med kött och vintergrönsaker

I helgen som var firade vi St Patrick’s Day med en värmande Pot Roast. Det behövs bara några bra råvaror och goda färska kryddor för att åstadkomma en god gryta. Det bästa är att middagen lagar sig själv under några timmar. Bara att lägga alla ingredienser i grytan, som sedan får puttra klart i ugnen.

Vi bjöd över grannarna och barnen (som är 1,5 år) tyckte att det var riktigt gott, särskilt morötterna och palsternackan. Föräldrarna fick desto mer kött på sina tallrikar. Dagen till ära blev det irländskt kvalitetskött, förstås.

Vintergryta Pot Roast

Pot Roast med vintergrönsaker

Bord Bia Irish food Board kött från Irland

Några kända svenska krögare som är ambassadörer för irländskt kött är bland annat Johan Jureskog, Karl Jung och Claes Benediktsson. Bord Bia Irish Food Board arbetar för att främja irländsk mat och agrikultur runtom i världen. De jobbar även med kvalitetsmärkningar av irländska råvaror. Märkningen garanterar att nötkättet har producerats och bearbetats enligt de strikta bestämmelser som finns i Bord Bia Sustainable Beef and Lamb Assurance Scheme. Vill du veta mer kan du läsa mer om Bord Bia på deras sajt.

värmande gryta med kött och morot

Traditionell Pot Roast med vintergrönsaker

6-8 portioner 

Ingredienser: 
1 msk olivolja
2 kg irländsk fransyska
4-5 schalottenlökar
500 g morötter
500 g palsternackor
3 vitlöksklyftor
Färsk persilja, ett knippe
Färsk timjan, ett knippe
250 ml kycklingbuljong
Havssalt
Svartpeppar från kvarn

 

Gör så här:

Värm ugnen till 150 grader med vanlig ugn eller 130 grader med varmluftsugn.

Skala morötter och palsternackor och skär i grova bitar. Skala lökarna, de ska vara hela.

Hetta upp olivoljan i en stor gryta och bryn köttet på alla sidor. Flytta grytan från värmen och tillsätt grönsaker, örter och buljong. Krydda med salt och svartpeppar. Täck med aluminiumfolie och ett tätt grytlock.

Ställ in grytan i ugnen och tillaga i ca 2-3 timmar beroende på köttets storlek. Köttet ska bli mört. Ta upp köttet ur grytan, skär i skivor eller bitar och lägg ner det i grytan igen.

Comments are closed.

Inom - Recept