Huevos Rancheros – perfekta rätten till brunch

Huevos Rancheros är en klassisk mexikansk frukosträtt. En tomat- och grönsaksgryta med chili och ägg som är väldigt enkel att tillaga. Perfekt att göra när man får ett gäng kompisar över på besök, eller som bakismat. I det här receptet har vi använt sambal oelek. Det går bra att byta ut till valfri chilisort. Styrkan beror på hur känslig (eller bakis) man är – ta så mycket chili som du vet att du klarar av. Laga i en stor ugnsform, eller i flera små portionsformar som kan serveras till var och en av gästerna.

IMG_2191
Ett god och uppskattad rätt som jag lagade nyligen med ett gäng matglada bloggare

IMG_2014
Det går åt många ägg till denna rätt… 

IMG_2072
Rätten strax innan den ställs in i ugnen. I varje urgröpning i formen knäcks ett ägg och lite grädde hälls över. Ingen rätt för äggallergiker.

Huevos Rancheros

4 portioner

1 gul lök
2 klyftor vitlök
1 paprika
1 tsk sambal oelek
1 burk (400 gram) krossade tomater
1 1/2 dl svarta bönor (hemkokta, eller köpta på tetra)
1 nypa socker
2-3 msk grädde
4 ägg
Salt
Svartpeppar
Oregano

Gör så här:
Hacka lök, vitlök och paprika fint. Fräs i olja tills det mjuknar. Tillsätt sambal oelek (eller färsk hackad chili om du föredrar det) och tomater.
Krydda med slat, peppar, lite oregano och en nypa socker.
Låt puttra på svag värme i cirka en kvart.
Tillsätt bönorna mot slutet.

Sätt ugnen på 175 grader. Häll tomatröran i en oljad ugnsform. Gör små gropar i röran och knäck försiktigt ett ägg i varje urgröpning. Häll ungefär en matsked grädde på varje ägg och strö över lite salt. Baka i ugnen i 15-20 minuter, beroende på hur hårt bakade du vill ha äggen. Servera med ett gott bröd till.

Comments are closed.

Inom - Recept