Majs- och zucchiniplättar

ICA vill genom projektet Klimaträtt inspirera fler personer till att äta på ett sätt som minskar miljöpåverkan. Tanken med att äta mer klimaträtt handlar inte om att behöva göra stora förändringar av livsstilen, utan snarare bli mer medveten om de val som man gör i affären och även hemma. ICA gav tre enkla tips:

1. Skär ner på köttportionerna och ät mer grönt.
2. Släng mindre mat.
3. Välj mer eko, närodlat och i säsong.

Den största delen av matens påverkan på klimatet uppstår vid odling och djuruppfödning, medan transporter står för en förhållandevis liten del.

Anna Richert som är matexpert på WWF berättade bland annat att maten står för en fjärdedel av vår samlade klimatpåverkan (även WWF är med i projektet Klimaträtt). Ännu mer skrämmande var att vi i Sverige lever och konsumerar som om vi hade 3,7 planeter, globalt lever vi alla som om vi hade 1,5 planeter!

IMG_2092

Jag träffade ICA och WWF och lyssnade på tankarna kring projektet. Under tiden provade vi några klimatvänliga rätter. Majs- och zucchiniplättarna blev en riktig favorit! De var härligt saftiga och riktigt goda.

Majs- och Zucchiniplättar med bönsallad

4 portioner
1 burk (á ca 340 g) majskorn
2 zucchini
1 rödlök
4 ägg
1 dl majsmjöl
1 vitlöksklyfta
salt och peppar
2 krm cayennepeppar
2 msk olivolja
Sallad
1 burk (á ca 400 g) kokta cannellinibönor
3 msk pesto paprika
2 dl oliver
65 g rucola

 

Plättar, gör så här:
Låt majsen rinna av i en sil. Riv zucchinin grovt. Skala och hacka löken.
Blanda ägg, majsmjöl, pressad vitlök och kryddor i en bunke.
Vänd ner majs, zucchini och lök.
Stek plättar av smeten sakta i olivoljan i en stek- eller plättpanna.

 

Sallad, gör så här:
Skölj bönorna och låt dem rinna av. Blanda bönorna med paprikapeston och oliverna.
Servera plättarna med bön- och olivsallad samt rucola.

 

Smaklig måltid!

 

Fler recept på klimaträtt mat hittar du på ICAs sida.

 

Comments are closed.

Inom - Recept