Örtgriljerad julskinka tillagad i Crock-Pot

Nu är det jul igen och i år har vi testat att tillaga skinkan i Crock-Pot. Den blev både mör och saftig. Har du inte en Crock-Pot kan du koka den på spisen, kör då låg temperatur länge.
I Crock-Pot får man en jämn temperatur hela tiden och behöver därför inte gå och kolla till skinkan under de timmar som den kokas. Man kan till och med lämna hemmet, fixa julklapparna på stan och komma hem till en färdig skinka. Det krävs väldigt få ingredienser till skinkkoket, och det är verkligen lätt.

IMG_2324

Vi använde Scan Piggham, en färsk rimmad julskinka. Köttet är både svenskt och benfritt. Scans skinkor brukar vara så saftiga, därför återkommer vi gärna till dem år efter år. I år tillagar vi både en skinka från grunden, och två färdigkokta som bara ska griljeras. De färdigkokta som vi ska tillaga är Scans Gourmet julskinka och deras klassiska julskinka av rapsgris. Rapsgrisen har alltid varit en succé hemma, den smakar riktigt bra. Båda skinkorna har dessutom vunnit pris i Chark-SM.
Längtar till jul då båda skinkorna ska griljeras i ugn, så att den där härliga julskinksdoften sprider sig i hela hemmet. Det kommer att bli några olika varianter på griljeringar, men ingen traditionell med senap och ströbröd. Jag har aldrig varit ett stort fan av den klassiska griljeringen, utan föredrar istället att ha en riktigt smarrig senap vid sidan om.

IMG_2273

Skinkan blev väldigt god. Vi valde att köra den på lite högre än 70 grader innertemperatur. Den örtiga griljeringen var riktigt god, man ska inte vara rädd för att ta i med rejält med färska örter. Så gott!

Recept – Julskinka i Crock-Pot

Ingredienser till koket

1 rimmad julskinka (ca 2-3 kilo)
1 gul lök
1 morot
12 svartpepparkorn
12 vitpepparkorn
2-3 lagerblad
vatten så att det täcker skinkan
salt (0,5 tsk per liter vatten)

Gör så här:
Skölj skinkan i kallt vatten och lägg den sedan i Crock-Poten, svålen ska ligga uppåt.
Skär löken i kvartar och moroten i tjocka slantar. Lägg i lök och morot i grytan.
Häll på vatten så att det täcker skinkan. Lägg i lagerblad, pepparkorn och salt.
Koka på låg temperatur i cirka 6-7 timmar. Checka av skinkan med en termometer, vid 70°C är den riktigt saftig, vid 75°C  väl tillagad.
Ta upp skinkan och låt den svalna. Griljera sedan i ugn.
Spadet är en god buljong som du kan koka ner en bit och sedan dricka varm. Annars kan du spara spadet till dopp-i-grytan. Sila då bort kryddor, lök och morot. Förvara sedan spadet i kyl eller frys till julafton. När det är dags för doppet värmer man upp spadet på spisen och lägger några skivor skinka eller korv i buljongen. Servera tillsammans med bröd att doppa i grytan (vörtbröd, knäckebröd eller jullimpa).

 

Ingredienser – örtgriljering

1/2 dl japansk soja (gärna en med mindre salt, exempelvis Kikkomans gröna)
1 dl flytande honung
5 kvistar färsk rosmarin
1 kruka färsk timjan
1 msk olivolja

Gör så här:
Plocka av ‘rosmarinbarret’ från kvistarna och hacka i små bitar. Plocka endast av timjanbladen (kvistarna kan ge en besk ton) och blanda med rosmarinhacket. Häll på soja, honung och olja. Blanda väl.
Snitta svålen på skinkan i ett rutmönster. Pensla griljeringsröran på hela skinkan, men ta lite extra på svålen (spara lite röra).
Sätt ugnen på 220 grader. Ställ skinkan i mitten av ugnen i cirka 20-30 minuter. Tag ut skinkan efter cirka 10 minuter och pensla med resterande örtgriljering. Ös även skinkan med spadet från botten av formen. Ställ in i ugnen och upprepa processen efter några minuter.
Tag ut skinkan och låt svalna. Skär i tunna skivor.

Servera med en riktigt god senap, vi gillar Skeppsholms senap. En grov, god och prisbelönt senap. Den vann brons i senaps-VM 2015, i kategorin helkornig/grov senap.

 

Comments are closed.

Inom - Recept