Så gör du den japanska fröblandningen Furikake

Furikake är en japansk smaksättare som kan piffa upp många rätter. I Japan är blandningen väldigt populär och används gärna som topping på riset, nudlarna, soppan eller fisken. Det är lite av en slags lyxig allkrydda, eller som vi är vana att använda salt och peppar. Furikake betyder just “strö över“. Här är ett recept på Furikake som du enkelt kan göra hemma.

recept på Furikake

Furikake består i grunden av svarta och vita sesamfrön, smulad nori (alg), salt och socker. Vissa nöjer sig med de ingredienserna, medan andra gärna adderar torkad fisk, torkad wasabi eller någon annan smak. Fröblandningen kan även innehålla smulade shizoblad (påminner om vinbärsblad). Det finns många olika recept på Furikake, smaksättningarna kan verkligen variera.

blanda egen furikake

Furikake passar till japansk mat, både till grillat och till rå lax. Varför inte prova lite Furikake i salladsdressingen eller på pastan nästa gång? Blandningen passar även bra till ägg och på avokadomackan. Blandningen har blivit en av mina favoriter. Jag använder den även som rub på kött. När jag gör min blandning så ersätter jag nori med annan alg. I butikerna finns det färdiga torra noriblad som man brukar använda till sushirullar. De kan man köpa och smula sönder till sin Furikake. Jag tycker dock att norismaken är lite tråkig och tar därför gärna en annan algsort.

Welshman's caviar

Jag tycker att Welshmans’s Caviar (The Pembrokeshire Beach Food Company) är helt fantastisk! Det är torkad handskördad purprtång som har en mild smak av havet.  Det är denna alg som jag använder i mitt recept på furikake. Algen är också god att ha i smör.
Det sägs att den finaste tången växer i kallt, salt och rent vatten. Som utanför Wales, Norge och den svenska västkusten. Alger och tång skördas på vår och försommar då de smakar som allra bäst. The Pembrokeshire Beach Food Company plockar alger till sina produkter utanför Wales. Produkterna finns att få tag på i Sverige, bland annat via Beriksson.

Pembrokeshire Beach Food Company

Handskördad tång är inte bara en miljövänlig matupplevelse utan också nyttig. Tång innehåller förutom protein flera mineraler såsom kalium, magnesium, järn, kalcium, fosfor och koppar, och dessutom vitaminerna A, B, C och D.

god blandning med sesamfrön

Vegetarisk Furikake

Ingredienser:
1,5 msk vita sesamfrön
1,5 msk svarta sesamfrön
1 msk torkad nori eller andra alger/tång
1/2 tsk salt
ev. lite socker

 

Gör så här:

Rosta sesamfröna i en torr stekpanna. Rör om ofta så att fröna inte bränns. Smula algerna så att det blir mindre bitar. Om du använder ett köpt noriark måste det vara torrt och sprött. Klipp eller smula sönder det. Om noriarket har blivit mjukt (vilket det kan bli om förpackningen har varit öppen) kan du få det torrt igen genom att hålla det över en värmeplatta.
Rör ihop torkad alg med sesamfrön och salt. Blandningen kan sparas i burkar med tättslutande lock.

Comments are closed.

Inom - Recept