Underbart god råggröt med linfrön

En stadig frukost på morgonen är ett måste för mig. Helst äter jag även något litet hemma även om jag ska ha ett finfrukostmöte på stan en stund senare. Gröt hör definitivt till en av frukostfavoriterna. Särskilt gröt med råg och havre. Den här kombinationen med lite krossade linfrön och Katrinplommon är supersmarrig! Har man problem med magen kan gröten vara ett bra sätt att få fart på den.

IMG_0070

Det går ganska snabbt att laga gröten, tar bara 7-8 minuter.  Ännu snabbare går det om man har förberett mixen av de torra ingredienserna kvällen innan. Då häller man bara i vätska i kastrullen när man vaknat och kokar upp gröten. Tjoff, så är den klar på fem minuter. Jag vet, det är bara tre minuter kortare, men på morgonen räknas varje minut.

IMG_0061

Jag äter gärna min gröt med en riktigt god sylt eller marmelad. Den här Jordgubb/rabarber-marmeladen från Stockut’s i Västergötland är både närproducerad och himmelskt god. Den smakar så mycket frukt och blandningen mellan jordgubbarna och rabarbern är helt underbar. Måste verkligen rekommendera den, passar lika bra till gröt som till ostbricka eller på rostat bröd. Finns att köpa hos Beriksson.

IMG_0072

Använd krossade linfrön i gröten för att göra den ännu nyttigare. Kroppen tar mycket lättare upp krossade linfrön än hela frön.
(Porslin: Rörstrand, serien Sundborn)

Recept – Råggröt som får fart på magen

1 portion

0,75 dl rågflingor
0,25 dl havregryn
2 dl mjölk
1,25 dl vatten
1 msk krossade linfrön
2 Katrinplommon
1 krm salt

För 2 portioner: ta 5 dl vätska, 2 dl flingor, 2 krm salt, 2 msk krossade linfrön.

 

Förslag till servering
Mjölk/havremjölk/mandelmjölk
Sylt
Frukt/Bär
Äppelmos
Lönnsirap
Agavesirap
Flytande honung

 

Gör så här:
Skär de torkade plommonen i små bitar.
Lägg alla ingredienser i en kastrull och låt koka upp under omröring (mjölken kan ersättas med vatten om man vill).
Låt gröten småputtra på låg värme i cirka 5 minuter. Rör om då och då.
Servera med kall mjölk och en god sylt eller bär. Se fler serveringsförslag ovan.

Comments are closed.

Inom - Recept