Vegeterisk Bourguignon och matchande rödvin

För ett tag sedan provade jag en Bourguignon gjord på Oumph. Det var första gången som jag åt Oumph överhuvudtaget och jag fick en riktigt bra upplevelse. Oumph är en vegeterisk råvara som görs på bönor. Konsistensen känns igen, som ett bra tillagat kött med bra tuggmotstånd och lagom spänst (åtminstone var det så den konsistenesen kändes i en gryta). Jag har sett att Oumph finns i lite olika smaker. Den gryta som jag åt var tillagad på en Oumph med smaken timjan och vitlök. I grytan användes också det röda och ekologiska vinet Cycliste Côtes du Rhône Villages. Bouguignonen var fantastiskt god, ingen av oss som åt av den kunde gissa att det inte var något kött i grytan. En riktigt bra vegetarisk rätt att bjuda på.

IMG_7192

Grytan tillagades av Fredrik Jonsson (deltagare i Sveriges Mästerkock 2015).

IMG_7186

Vinet är ekologiskt och en klassisk Côtes du Rhône med medelfyllig och elegant karaktär.
Så här beskrivs vinet på Systembolaget: Kryddig doft med inslag av fat, björnbär, hallon, lagerblad, kryddnejlika och choklad. Serveras vid 16-18°C till rätter av lamm- eller nötkött. Och nu vet vi att det också passar fint till en vegetarisk Bourguignon.

IMG_7147

Kolla in den snyggt matchande dukningen med juteväv. Även servetterna passar så bra till flaskan, riktigt snyggt!

IMG_7217

Vegetarisk Bourguignon med Oumph

4 personer

Ingredienser:

250 g Oumph, vitlök och timjan
1/2 dl olivolja
50 smör
2 klyftor vitlök
125 g steklök
1/2 röd chili
1-2 morötter
200 g skogschampinjoner
2 krm torkad timjan
2-3 lagerblad
2 msk tomatpuré
1 msk svartpeppar, hel
1/2 dl färsk timjan, hackad
2 klyftor svart vitlök
1 msk soja
2 msk grönsaksfond
5 dl Cycliste Côtes du Rhône Villages
4+4 dl vatten
2 krm salt
1 röd spetspaprika
1 dl syltlök

 

Gör så här:
Tina Oumphen.
Skala lök, vitlök, morötter och ansa svampen.
Hacka paprika, dela de lite större steklökarna på hälften och finhacka vitlök och chili.
Dela champinjoerna i fyra delar, dela Pumph i mindre bitar och skär morötterna i ca 2 cm långa stänger.
Hetta upp en gryta och smält smör med olivolja.
Stek lök, vitlök och chilil i några minuter på medelvärme. Lägg i morötter, champinjoner och torkad timjan. Rör om.
Lägg i lagerblad, tomatpuré, pepparkorn och hackad färsk timjan. Rör om.
Dela den svarta vitlöken rakt av, diagonalt på mitten, tryck ut fyra halvor från skalet med fingrarna. Lägg i grytan och rör om.
Häll på soja, grönsaksfond, vin, 4 dl vatten och salt. Ror om och låt koka med lock på glänt i ca 25-30 minuter.
Späd med ca 4 dl vatten. Lägg i syltlök, Oumph och den hackade paprikan. Låt koka ytterligare ca 25-35 minuter.
Smaka av med salt och peppar.
Lägg upp på tallrik och garnera med lite färsk timjan.

Servera med ett gott bröd och smör till – eller pressad potatis.

 

Pressad potatis

1 kg Amandine potatis
1 kruka persilja
1 krm vitpeppar

 

Pressad potatis – Gör så här:
Skala potatisen och koka i lättsaltat vatten i ca 12-15 min tills den är klar. Stäng av plattan och flytta kastrullen från plattan. Potatisen ska ligga kvar i det vattnet för att hållas varm till servering. Precis innan servering häller du av vattnet och pressar potatisen med en potatispress, lägg upp på ett uppläggningsfat. Krydda med vitpeppar och garnera med hackad persilja.

 

Recept: Fredrik Jonsson
Bilder: Spot and Tell (Agnieszka Baltyn)

1 Comment
Senaste
Äldre Flest röster
Inline Feedbacks
View all comments
Jessica Sundberg
6 År sen

Men så gott det låter och ser ut! Det ska jag laga till i helgen. Undrar om Tzay fungerar lika bra? Stor kram!

Inom - Recept