Rostade kastanjer med citron- och rosmarinsmör

Rostade kastanjer är fantastiskt gott. Alldeles nyrostade blir de helt ljuvliga att ställa fram tillsammans med ett rört citron- och rosmarinsmör. Kastanjerna är så vackra och blir väldigt uppskattade att ställa fram som tilltugg. Varför inte överraska familjen och vännerna med dessa krabater till advent? Det blir väldigt mysigt att sitta och skala kastanjerna tillsammans och njuta dessa ljumma med smör.

Rostade kastanjer i ugn nyrostade kastanjer

Kastanjerna är både vackra och sagolikt goda nu under säsongen, som sträcker sig ungefär från september till december. Det är viktigt att tänka på att de kastanjer som växer i skog och park i Sverige inte är ätbara. Dessa kastanjer heter Hästkastanjer och är väldigt vackra och ha som dekoration, men de ska absolut inte ätas. De kastanjer som är ätbara heter Castanea sativa (på latin) och växer bland annat i södra delarna av Europa.

Säsong för kastanjer sept till december Rört citron- och rosmarinsmör Le Creuset fiskpanna med kastanjer Gott tilltugg till advent är rostade kastanjer

Rostade kastanjer i ugn med citron- och rosmarinsmör

Ingredienser:

12 kastanjer
2-3 dl grovt salt
50 g smör
1/2 ekologisk citron, zest (rivet skal) och några droppar juice
en kvist rosmarin
flingsalt från havet

 

Smör – Gör så här: 

Låt smöret bli rumsvarmt, det blir lättast att röra i det då.
Skär rosmarinen i små bitar, riv citronskalet (endast zesten, det gula på skalet). Lägg smör, rosmarin och zest i en skål. Rör om och salta efter smak. Lägg upp fint i en skål och låt smöret stå ett tag så att smakerna sätter sig lite.

 

Kastanjer – Gör så här:

Sätt ugnen på 225 grader.

Skär ett kryss i toppen på varje kastanj. Toppen på kastanjen är den sida som inte är lite grå/beige. Använd en vass kniv och var försiktig så att inte kastanjen slinter. Ett tips är att använda skyddsvante eller hålla fast kastanjen med en tång. Platta kastanjer är dock lättare då dessa kan läggas ner på brädan (i alla fall åt ena hållet.

Lägg grovt salt i botten på en ugnssäker form.
Ställ kastanjerna i saltet med den snittade sidan uppåt.
Rosta kastanjerna i cirka 20 minuter i mitten av ugnen. Låt dem inte stå inne för länge. Ta ut och låt svalna en stund.
Skala kastanjerna medan de fortfarande är lite ljumna. Det är lättare att skala då och få bort eventuella tunna bruna hinnor. Kastanjeköttet är gult och mjukt.

Njut!

Comments are closed.

Inom - Recept