Tacopizza med kyckling och vitlökssås

Det är fredag, jag tänker först tacos, men tänker om. Snabbfixad tacopizza med kyckling och vitlökssås känns som en roligare variant till fredagsmyset. Med kiwisalsa som topping blir det mer spännande, och med ett lyxigt rödvin blir starten på helgen komplett.

Men, för att pizzan ska bli god är det råvaror av hög kvalitet som gäller. Blanda helst en egen tacokrydda, recept på god blandning hittar du längre ner. Välj ett pizzakit som du vet har god tomatsås. Till denna pizza använde jag också Lönnebergas nya kycklingfärs. En färs som är gjord på benfilé. Man känner smakskillnad, och framförallt så märks det på konsistensen. Det är en lite fetare färs, och smakrikare. Känns både mjukare, krämigare och godare.

Tacopizza med kiwisalsa
Kycklingfärs av benfilé

Kycklingfärsen från Lönneberga som är gjord på benfilé finns bara i 800 g. Det är en krämigare och mer smakrik färs, prova den till pizza eller tacos. Klar skillnad mot “vanlig kycklingfärs”.

rödvin till tacopizza
rödvin till tacos

Gott och bärigt rödvin passar bra till tacopizza med vitlökssås. Jag råkar vara svag för syrah redan från början, och serverade Boom Boom! (art.nr 6714) till fredagsmiddagen. Smaken av mörka bär och vaniljtoner kommer fram väldigt bra, utan att någon av delarna tar över.

tacopizza med kycklingfärs av benfilé

Tacopizza med kycklingfärs och vitlökssås

1 pizza

Ingredienser pizza:
1 färdigt pizzakit (pizzadeg och tomatsås)
800 g Lönneberga kycklingfärs av benfilé
4 msk tacokrydda (recept på egen blandning, se nedan)
1/2 dl vatten
7 cocktailtomater
1/2 rödlök
50 g majskorn
2 dl riven ost
smör och olivolja till stekning

Ingredienser tacokrydda
2 msk paprikapulver
2 msk ancho chilipulver
1,25 msk salt
2 msk spiskummin
2 tsk socker
1 tsk oregano

Ingredienser vitlökssås
2 dl turkisk yoghurt
1 vitlöksklyfta
salt


Tacopizza – Gör så här:

Sätt ugnen på 220 grader (eller det gradtal som stå angivet på pizzakitet).

Hetta upp en stor stekpanna med lite matfett. Bryn kycklingfärsen tills den är nästan klar. Tillsätt tacokrydda och vatten. Rör om och låt puttra i några minuter på låg värme, tills allt vatten kokat in i färsen.

Skär tomater i kvartar, hacka rödlök och häll av majs i ett durkslag.

Bred ut pizzadegen på en bakplåtspappersklädd plåt. Bred tomatsåsen över hela degen. Strö kycklingfärs över pizzan och spara det som blir över till matlåda, tacos eller mindre pizza. Toppa med tomatbitar, lök, majskorn och riven ost.

Skjutsa in pizzan i ugnen, i ca 10-12 minuter, eller tills den är klar. Osten ska ha smält och kanterna ska vara gyllenbruna.

Vitlökssås – Gör så här:

Skala och pressa vitlök ner i en skål. Blanda med yoghurt och smaka av med salt.

Servering – Gör så här:

Skär pizzan i lagom stora portionsbitar och servera med vitlökssås. Gör gärna kiwisalsa till, så gott till tacopizza!

Comments are closed.

Inom - Recept