Tartar på tunga från Rapsgris

Ni kanske inte trodde att det gick att äta rått fläskkött? Det gör det, förutsatt att köttet är svenskt. Svenska grisar trikintestas alltid, till skillnad mot importerat fläsk. Den här tartaren gjord på gristunga bjöd Tomas Diederichsen (Årets Kock 2011) på under ett superhärligt event med Scan “Rapsgris från knorr till tryne“. Vi var ett gäng bloggare som fick tillaga många udda detaljer från rapsgrisen. Allt blev supergott! Prova denna tartar om du vågar, du kommer att bli glatt överraskad om du gillar kött.

IMG_5523

Kimchitartar med chilikrisp

1 Gristunga

1 blad Kimchi, fintärnad

2 Asiatisk salladslök, finhackad

. Äpple, finhackad

3-4 blad Mynta, finstrimlad

Citronskal från ½ citron

1 Äggula

½ -1 msk Citronsaft – nypressad

Worcestershire sauce

Salt

Peppar

Wontonark, friterade

Kimchiblad, skurna på länden i tunna strimlor

Gurka, fintärnad och snabbsyrad

 

Gör så här:

Putsa tungan ren från hinnor och mellanmal den, mal sen 2/3 av färsen en gång till.

Vänd ihop tartaren precis innan servering med kimchi, lök, äpple, mynta, citronskal och äggula.

Smaka av med citronsaft, worcestershire, salt och peppar.

Lägg ut ngr kimchistrimlor på botten av tallrik, lägg ut lite tartar och toppa med

wontonark och ev lite snabbsyrade gurkbitar.

OBS! Vänd som sagt ihop tartar precis innan servering. 

 

Friterade Wontonark

Wontonark

Olja att fritera i

Salt

Farinsocker

Chipotlepulver

Hetta upp olja till 170°C.

Blanda 1 dl salt med 1 msk farinsocker och 1 tsk chipotlepulver.

Dela wontonarken i önskad form och släpp ner i het olja.

Vänd efter ngr sekunder och lyft sen upp efter ca 1 minut på hushållspapper.

Krydda med smaksatt salt.

 

Snabbsyrad gurka

Gurka, tärnad

Äppelcidervinäger

Salt

Socker

Lägg tärnad gurka i skål, slå på vinäger och lite salt och socker, låt dra i några minuter.

Lyft upp och använd.

Comments are closed.

Inom - Recept