Tonfisktartar med wasabicreme – som på Mister French

Vilken otroligt god tonfisktartar med wasabicreme detta är! Det är restaurang Mister French i Stockholm som ligger bakom receptet. Ofta när jag äter god mat på restaurang visar det sig att maten är tillagad på ett sätt som man kanske inte direkt hanterar så väl hemma. Den här tartaren på tonfisk, wasabi och avokado går utan problem att fixa till själv. En stor del handlar om själva monteringen av rätten, det vill säga hur man lägger upp de olika delarna på tallriken.

Tonfisktartar med wasabicreme och avokado

På den tärnade tonfisken vilar tärnad avokado och wasabicreme. Såsen är gjord på soja, ingefära och vitlök. (Mister French serverar tonfistartaren på mörka tallrikar, de vita tallrikarna var bara en tillfällighet). Det här är en rätt som jag längtar tillbaka till. Den fina tonfisken gifter sig helt perfekt med wasabins starka smak och sojans sälta och umamitoner. Avokadons milda smak och konsistens mjukar upp det hela ytterligare. Fantastiskt god kombination.

Tonfisktartar med wasabicreme a la Mister French

Tonfisktartar med wasabicreme och avokado

4 portioner

 

Ingredienser:

320 g tonfisk yellowfin
60 g avrugacaviar (odlad sillcaviar)
2 avokado, tärnad
15 g wasabipulver
80 g creme fraiche
1 dl sakura lightsoja
1 msk sesamolja
3 msk citronjuice
20 g riven ingefära
20 g riven vitlök
1 st rispappersblad, friterat krispigt och bryts i 4 lika delar
salt och svartpeppar efter smak

 

Gör så här:

Vispa creme fraichen hård, tillsätt wasabipulvret, ställ in i kyl och låt stå tills montering. Blanda soja, sesamolja, citronjuice med riven ingefära och 10 g av den rivna vitlöken, rör ihop och ställ i kyl tills servering. Tärna tonfisken fint, vänd ihop med salt, svartpeppar och 10 g riven vitlök.

 

Montering:

Pressa den tärnade tonfisken i fyra formar, toppa med tärnad avokado som också pressas till ett jämnt lager, bred på wasabicremèn, toppa sedan med avrugacaviar och en bit friterat risblad. Servera dressingen i tallriken eller i kanna vid sidan.

Comments are closed.