Zucchini- och quinoaburgare, godaste vegoburgaren någonsin

För någon vecka sedan åt jag den godaste vegetariska burgaren som jag någonsin smakat. Den var så god att den gick att mäta sig med en riktigt bra “vanlig” burgare med kött, som jag annars är ett stort fan av.
Den gröna burgaren serverades på den nya irländska puben The International Bar i Stockholm. Receptet till burgaren är framtaget av Siri Barje, a.k.a Olivehummer, som är en härlig inspiratör när det kommer till vegetarisk mat. Se recept längre ner.

Burgaren blir ganska grön då den består av bland annat zucchini, gurka, spenat och gräslök. En oväntad ingrediens i burgaren är quinoa, medan den guinesskokta löken ger en härligt djup smak med extra karaktär.

IMG_7699

Otroligt god och saftig vegetarisk burgare, beställer den gärna om och om igen. På The International bar serveras den som slider. Den puben serverar även en riktigt god Fish and Chips, mer om det har jag skrivit på @RestaurangStockholm.

Till burgaren har Siri valt att använda de senaste nyheterna från bryggeriet – Guinness West Indies Porter eller Guinness Dublin Porter. Båda ger en god, mörk och nästan lite chokladig bräserad lök. Vill man ha en mustigare smak ska man välja Guinness West Indies Porter, som har en mer komplex och fyllig smak. För de som vill tillföra mer sötma är Guinness Dublin Porter ett bra alternativ, med sin mjukare smak av malt och toner av mörk karamell.

Recept: Grön Guinessburgare

4 burgare

Ingredienser för fyra stycken burgare:
1 dl quinoa
1/2 grön zucchini
1 burk vita bönor
1 ägg
½ påse spenat ca 30 g
1 dl ströbröd eller mandelmjöl
4 tjocka skivor Cheddar
1 stor gul lök
2 msk smör
2 dl Guinness West Indies Porter eller Guinness Dublin Porter
1 nypa socker
2 dl majonnäs, hemmagjord eller köpt
½ kruka färsk gräslök
1 vitlöksklyfta
Några droppar citron
½ gurka
4 msk vitvinsvinäger
Salt och peppar
4 valfria hamburgerbröd


Gör så här:
1.  Hacka gräslöken och blanda den med majonnäsen. Pressa i vitlök och droppa i lite citronsaft. Skiva gurkan tunt och blanda med vinägern. Salta.
2. Koka quinoan efter anvisningar på paketet och låt det svalna. Riv zucchinin på den grova dela av ett rivjärn.
3. Häll av bönorna och skölj dem. Mosa dem med en gaffel i en skål. Mixa ihop spenaten och ägget med en stavmixer.
4. Blanda quinoa, bönorna, ägg och spenatmixen, ströbröd, salt och zucchini i en skål. Salta och peppra. Låt stå.
5. Skiva löken, stek den sedan i smör i fem minuter. Höj därefter värmen och tillsätt Guinness. Låt Guinness koka in i löken, tillsätt socker samt salta och peppra. Låt koka i ungefär 10 minuter.
6. Forma 4 stycken burgare av smeten, de ska vara ganska höga. Stek dem i olja på medelhög värme. Vänd på dem och lägg på osten. Stek tills de har fått fin färg samt att osten har smält lite.
7. Bred på lite majonnäs på botten av brödet. Lägg på lite färsk spenat, burgaren, den Guinnesskokta löken, picklad gurka och lite mer gräslöksmajonnäs.

Servera med pommes, ugnsrostad potatis eller rotfrukter

Comments are closed.

Inom - Recept