Fem spännande inslag på Glassfestivalen 2016

Snart är det Glassfestivalen! Närmare bestämt den 22-24 april. Festivalen hålls för andra gången och denna gång äger den rum på Stockholmsmässan i Älvsjö. Detta år kommer den att vara mycket större och bjuda på en hel rad spännande aktiviteter.

Det blir så klart glass i stora lass, ett himmelrike för glassälskare. Men inte nog med det, i år blir det både goda såser, tillbehör och godis som lyfts fram. Det blir dessutom en rad olika glassprovningar, workshops och roliga aktiviteter för barn. Läs mer hos Glassfestivalen.

Årets festivalkock är lakritsdrottningen, kocken och konditorn Elisabet Johansson. Jag är så glad för det då hon lagar så mycket gott och verkligen är superduktig! Elisabeth kommer att hålla i gratis föreläsningar där man lär sig att tillverka egen glass. Hon kommer att bjuda på tips och idéer och även göra glass på scenen så att publiken kan smaka.

På pressvisningen presenterade olika utställare sina produkter som kommer att finnas med på festivalen. De här fem bör man definitivt inte missa!

1. Getmjölksglass

Gettergod Gelato är en glass som tillverkas på färsk getmjölk. Bakom glassen står Marie Sedin som lämnade fordonsbranschen efter 20 år och satsade på glassutveckling istället. I februari 2014 vann hon Sveriges största produktuvecklingstävling inom gastronomi, Matverk. Glassen har en bra konsistens och en djupare smak än glass gjord på komjölk. Smaksättningen i glassarna består av lokalt odlade frukter och bär. Den lilla glassfabriken ligger i Göteborg.

IMG_8695

Getmjölksglassar grån Gettergod i olika smaker: morot & havtorn, hallon & mynta och Mjölkkola “Cajeta”.

IMG_8772

Det var med sin glass Mjölkkola Cajeta som Marie vann tävlingen Matverk år 2014. Jag kan intyga att glassen var ljuvlig! Mathias Dahlgren sa så här i samband med tävlingen “En fantastisk produkt att äta, i det närmaste helt fulländad i fråga om både smak och konsistens. En vinnare helt enkelt”.

2. Smaskiga såser

En riktigt bra glass kanske inte kräver någon sås. Men när man smakat en supersmarrig dessertsås är det ändå svårt att motstå. Än svårare är det att bara äta såsen till glass. Det är lätt hänt att såsen åker in och ut ur kylen och äts upp innan glassen ens ska serveras. Varning för riktiga godsaker!

IMG_8702
Den där Calle. Han kan sina såser! Calle och saltlakritssåsen var den första som jag smakade för några år sedan och den var helt gudomlig. Kolasåsen och chokladsåsen likaså. De smakar mycket alla tre. Så goda och lena i konsistensen när man värmer upp dem. Förvaras kallt i kylen och de är minst lika goda att äta kalla.

IMG_8687
Gettergod har också tagit fram egna såser. En Cajeta vanilj och en Cajeta salt. Cajeta är som Dulce de Leche, fast gjord på getmjölk. Vaniljsmaken är riktigt god och såserna får ett helt annat smakdjup då de är gjorda på getmjölk.

3. Glass utan ägg

Järnaglass har skapat glass utan ägg. Bakgrunden till att de tog fram de här äggfria glassarna beror på att de ansåg att många av glassorterna på marknaden smakade för mycket äggula och var sega i konsistensen. Istället för ägg används ekologisk majsstärkelse. De äggfria glassarna smakar helt klart annorlunda och konsistensen är något helt annat, lite lättare att skära i. Av de olika smakerna blev min favorit saffran. Järnaglass är ett litet ekologiskt glassbolag som drivs av Henrik Cevert (fd skådespelare).

IMG_8790

4. Veganglass

Det kommer att finnas veganglass hos flera leverantörer. Bland annat hos StikkiNikki och malmöbaserade Köld. På festivalen kommer det också att finnas provningar av enbart veganglass som man kan anmäla sig till. Det kommer också att finnas en del sorbetsorter, som även det brukar vara veganskt.

IMG_8735

5. Godis

På Glassfestivalen kommer vi även att få se en del godis som presenteras på flera fantasifulla sätt. Snacka om att det går att piffa och skapa roliga kombinationer. Bakom kreationerna nedan står Godisträdet i Aspudden.

IMG_8792

Godissushi, så fyndigt!

IMG_8681

Godisträd som består av fluffiga mashmallows-strutar.

 

Övrigt smått och gott.

På festivalen kommer det även att finnas en del klassiker som ekologisk glass från Hansens, sorbet i olika smaker, Bubbies Mochi Ice Cream (en glutenfri fingerfood-glass som tillverkas på Hawaii).

IMG_8715

Hansens tillverkar sin glass på det lilla glassmejeriet Jaegerspris i Danmark. Glassen är Fairtrade och ekologisk så långt det går. Den görs på naturliga råvaror och färsk frukt.

Bra att veta om Glassfestivalen 2016
När: 22-24 april (fre-sön).
Var: Stockholmsmässan i Älvsjö.
Öppet: alla tre dagar kl. 9-18.
Pris: 140 kr för vuxen, ungdom 12-17 år 60 kr, barn 7-11 år 30 kr. Familjebiljett 290 kr (2 vuxna och två barn 7-11 år).
Åka hit: Bil eller pendeltåg till Älvsjö station. Från stationen är det bara en kort promenad på cirka 2-3 minuter.

Festivalen äger rum samtidigt som trädgårdsmässan Nordiska trädgårdar.

Comments are closed.

Inom - Resor och upplevelser