Julkryssning med Silja Galaxy

Jag och min fina vän Linda bestämde oss för att åka på kryssning till Åbo för att få lite tid med varandra och hinna prata om allt. För någon månad sedan var vi iväg till Warszawa, men kände ändå att tiden där inte räckte till – så mycket som vi hade att prata om. En lugn kryssning, det blir perfekt för att hinna babbla av oss och umgås lite mer tänkte vi.
Så vi tog Silja Galaxy över till Åbo, en kryssning på 23 timmar.
Dagen för avgång hade man meddelat stormvarning på havet, men att det inte borde vara någon fara för vår rutt.

IMG_1830

Samma kväll som vi klev på skulle vi äta Galaxys julbord. Restaurangen var i princip fullsatt när vi kom, en kvart efter båtens avgång. Köerna ringlade långa till buffén och vi fick dela ett fyramannabord med två andra kvinnor som vi inte kände. Det fanns tyvärr inga bord för två personer. Lokalen var hårt upplyst och öl och vin ingick i buffépriset. Stämningen i lokalen blev alltmer högljudd ju tommare ölmaskinen blev. Det här verkade för många vara en perfekt måltid att grunda med inför en hård kommande festarkväll.

Julbord

Det gällde att spana in det man ville fokusera på, för märkligt nog gick en två-timmars-sittning väldigt snabbt.

IMG_1862

Det blev mycket skaldjur, frukt och grönt för min del.

IMG_1868

Senare på kvällen hittade vi ett lugnare ställe: Pianobaren. Här satt en man och spelade piano, medan flera [manliga] gäster hängde runt pianisten och sjöng med samtidigt som de drack öl. Vi tog ett bord en bit ifrån och satt och småpratade länge. Vi konstaterade snabbt att denna bar inte är ett ställe där man ska försöka improvisera med nya drinkar. Öl och vin är ett säkrare kort. Det som förvånade mig var att det var tillåtet att röka på andra sidan baren. Inte i ett rökbås, utan folk rökte helt öppet. Precis som man fick göra på krogarna i Sverige innan man införde rökförbudet (infördes 1 juni 2005). Stundvis kände man röken ända bort till oss där vi satt.

IMG_1875

Frukost morgonen efter åt vi på Grill House, och inte i den stora bufférestaurangen. Grill House hade ett bättre utbud och det var mycket lugnare i den lokalen.
Amerikanska pannkakor med lönnsirap och bacon, fil med müsli, nötter och bärkompott, kokt ägg med kaviar och en grape, klementin och lite sallad. En frukost som man stod sig stadig på i flera timmar. Frukosten på Grill House serverades till kl. 10.00 svensk tid.

IMG_1971

Restaurangen som vi föll mest för var Happy Lobster. Stilren, romantisk och med utsikt mot havet. Det kändes så fräscht med alla skaldjur efter den stora julbuffén kvällen innan. Här var stämningen väldigt lugn och det fanns inte så många gäster, vilket troligtvis beror på att priserna är högre i denna restaurang.

IMG_1949

Så här ser Happy Lobsters skaldjursplatå ut. Vi beställde dock lite annat.

IMG_1973

Jag åt en halv hummer till förrätt.

IMG_1979

Till varmrätt blev det gös.

Nästa gång jag åker på kryssning blir det en vardag då det är mycket lugnare stämning på båten. Trots att det stormade ute till havs märktes det knappt ombord på båten. Det gungade nästan inget och vi sov bra i A-hytten på däck åtta.

Det var så härligt att vakna till en havsutsikt och soluppgång. Det finns inget vackrare att vakna till.

Comments are closed.

Inom - Resor och upplevelser