Musikupplevelser i Skaraborg

Var åker man om man vill uppleva Sveriges fantastiska musikhistoria – och vilka personer ska man träffa? De frågorna hade destination Skaraborg väldigt bra svar på och guidade oss genom en långhelg med mat- och musiktema. Rent musikaliskt var det en fantastisk tajming med Melodifestivalen, andra chansen, som hölls i Lidköping. Schemat var späckat med många intressanta möten och spännande platser att uppleva. Platser som jag utan lite hjälp på traven kanske inte hade upptäckt. Under en period framåt kommer jag att blogga om dessa ställen och oförglömliga upplevelser. Med det hoppas jag att kunna ge dig en del tips på roliga saker att göra, nästa gång som du har vägarna förbi Skaraborg.

IMG_0400

Resan tog sin början på hotell Scandic Billingen i Skövde. Ett hotell med anor från 1888 och centralt läge. Bara tvärs över gatan från Skövdes tågstation. Hotellet hade sett till att vi skulle komma i festivalstämning och bjöd på godsaker uppe på rummen. Den rosa boan ligger redo, i väntan på schlageraftonen.

På torsdag kväll, två kvällar innan andra chansen, hölls den officiella välkomstfesten på Vänermuseet i Lidköping. Här minglade vi med artister och njöt av den lokalproducerade middagen.

IMG_0658

Under resan träffade vi några elever (Martin, David, Moa Lenngren, Julia Weber och Joel Sandberg) från dataspel- och musikutbildningen på Högskolan i Skövde. De visade en del av sina projekt och det var verkligen imponerande att höra och se resultatet av deras arbete. Många gånger tänker man inte på hur hårt arbete som ligger bakom ljuddesign i spel eller film. Ljudet har förmågan att förstärka våra känslor och förväntningar, utan det skulle varken spel eller film bli en lika bra upplevelse.

Vi hann med ett besök på Spot Factory där vi träffade Andreas Rickstrand. Han berättade massa spännande om hur man tänker kring skapandet av radioreklam, ljudlogotyp och musik. Vi fick också lyssna på riktigt bra låtar. Vem vet, kanske blir det dessa som vinner Mello nästa år? Tre personer, a k a schlagerbloggarna från vårt team, passade på att spela in låtar i musikbåset. Ida, Felix och Adrian har stenkoll på allt vad Schlager är. I bilderna ovan finns länkar till deras respektive bloggar. Det är bara att klicka på bilderna så kommer du till respektive blogg.

IMG_0794

På Vänermuseet spanade vi in utställningen ”Melodifestivalen genom tiderna”. Här kunde man se och lyssna på bidrag från starten av Mello 1958. Utställningen var rätt häftigt formad. Här kunde man gotta sig i berättelser, skandaler och Mellohändelser genom åren.

IMG_0857

Vi hann fika med Bert Karlsson på Music Factory. Besöket var så som jag tänkt mig – han svarade i telefon varje gång som det ringde. Ett av Berts citat under mötet “Artister kommer och går. Bert Karlsson består”.

IMG_0842

Bert älskar semlor. Till vårt besök hade Music Factory laddat upp med Berts favoritsemla från Gustafssons konditori och bageri i Skara. De var riktigt goda! Blev nyfiken på vilka fler bakverk som bageriet har.

IMG_1561

Melodifestivalen, andra chansen, gick av stapeln i Lidköping. Folk är taggade, glada och fotar för fullt. Vissa är även kärleksfulla. Ballonger, vimplar , skyltar och lysande mobiltelefoner varvas med jubel, visslingar och applåder. En riktig folkfest.

IMG_1579

Åldern på publiken varierar, klädseln likaså. Vissa är uppklädda till tänderna och andra har valt lite mer bekväma vardagskläder. Men alla har en sak gemensamt: Schlagerfebern och melodifestivalslängtan.

IMG_1752

Teamet som sydde ihop resan och guidade oss består av Gunilla Davidsson och Lena Berggren från Destination Läckö-Kinnekulle, Västsverige. Fantastiskt imponerande jobbat. Tack! De står gärna till förfogande för tips och frågor till er som planerar att resa till trakten.

Resan var en kombinerad mat- och musikresa. För mig som älskar mat var resan rena himmelriket. Bland annat åt vi på Hvita Hjorten som nyligen tog hem White guide priset som ”Årets Nära Gastronomi”. Mer om den upplevelsen, och många andra, får du snart läsa om i bloggen.

Comments are closed.

Inom - Resor och upplevelser