Sju matiga bröllopstips som får gästerna att trivas

När det kommer till bröllopsfester kan både planering och budget lätt skjuta iväg. Vi gifte oss i somras och märkte snabbt att det var bra att identifiera några nyckelfaktorer som vi kunde utgå ifrån. Här kommer sju av våra bröllopstips. Det är saker som kändes viktiga för oss och hur vi resonerade kring dem. Kanske kan det ge dig lite inspiration och idéer inför en stundande bröllopsdag.

Bröllop i Bellevueparken Stockholm

bröllop under parasollet på Bellevue

1. Brunch eller middag?

Vi hade alltid föreställt oss ett brunchbröllop. Att kunna bjuda på en brunchbuffé under eftermiddagen och äta i flera timmar kändes som ett självklart val för oss. Vi funderade även på om vi kunde hålla hela bjudningen på en båt. Vi valde dock snabbt bort båten då vi insåg vilka begränsningar i utrymme som det innebär (och att det finns vänner som lätt blir sjösjuka).

En barnfri brunchbjudning med grilltema blev det för vår del. Det uppskattades mycket, särskilt bland släkt och vänner som har barn. Vi meddelade också våra gäster i förväg om en ungefärlig sluttid för festen. Det underlättade för många som behövde skaffa barnvakt, samtidigt kunde de som kände för att festa vidare planera för det.

Vi hade vår ceremoni och fest utomhus i en liten oas i centrala Stockholm. Det var extra roligt att ingen av gästerna kände till stället innan. Bellevue heter den fina gården som omges av en grön och prunkande trädgård högst upp i Bellevueparken.

freixenet Prosecco

2. Dryck som överraskar

Bubbel, självklart! Men vi skippade champagnen och valde istället att bjuda på en ny prosecco som vi visste att ingen av gästerna hade smakat innan. Freixenet Prosecco är ett favoritbubbel hos oss. Förutom att den är god så är flaskan fantastiskt snygg. Smak- och designelegans till ett mycket bra pris. Det blev många “wow” bland gästerna.

Till middagen blev det vin. Både vitt, rött och rosé. Som alkoholfritt bjöd vi på två av våra favoriter: roslemonad och Ega (en Rooibosdryck som finns att köpa på Systemet).
Vi fick ha med egen dryck till lokalen, vilket gjorde att vi kunde bjuda på det vi ville och styra prisläget.

egenvikta popcornstrutar

smaksättningar popcorn

3. Tillgängligt småsnacks

Ett hett bröllopstips är att ha något småsnacks tillgängligt på ett sidobord hela tiden. Tänk dig själv om du varit på en fest eller bröllop och känt dig hungrig för att maten blivit försenad. Med gott snacks kan gästerna hålla sin blodsockernivå i schack och humöret håller sig på topp. Förslag på snacks är: popcorn, chips, frön, nötter, marinerade små mozzarellabollar grönsaks- eller fruktspett. Vi bjöd på popcorn med olika sorters smaksättningar. Det fanns hela tiden färska popcorn som man kunde fylla strutar med.

popcorn bar bröllopstips

popcornmaskin

4. Någon snackis att samlas kring

Smått oväntade inslag är alltid en rolig överraskning. Vi hade en popcornmaskin och en popcorn bar. Ljudet och doften av poppande popcorn får i alla fall oss att bli på bra humör. Det finns något härligt nostalgiskt över det hela. Vi såg till att göra det till en upplevelse med flera roliga kryddor, sött, salt, riktigt hett och så lakritspulver. Man kunde spraya på smör eller olja och sedan krydda med det man önskade. De fina pappersstrutarna vek Martin hemma under några kvällar.

Andra förslag på snackisaktiviteter: champagnetruck, glassvagn, foodtruck, roliga ballongfigurer.

Läkerol i en glascylinder

5. Något som gästerna kan ta med sig

Det är extra roligt att kunna överraska med små saker som gästerna kan ta med sig. Vi ville bjuda på något med koppling till oss och gästerna. Eftersom att både Martin och jag nästan alltid har en ask Läkerol var vi än går tyckte vi att det kunde vara kul att bjuda gästerna på det. Dessutom kändes det fräscht efter en stor buffé. Vi är båda lakritstokiga så en av smakerna blev Läkerols nya Minty Licorice. Vi mixade med smakerna Ginger Lime och Raspberry Lemongrass. Det blev så fint i en glascylinder på snacksbuffén. Först förstod inte (vågade inte) gästerna att de kunde ta en hel ask, men sen flöt det på och vilket surr det blev!

Andra saker som kan vara kul att bjuda på är Marshmallowsklubbor, små godispåsar, ingefärashots i små glasflaskor och ballongfigurer som man får ta med hem.

 

6. Dessert eller portionsdessert

Ingen av oss är särskilt förtjust i tårta, därför var det lätt att välja bort den klassiska bröllopstårtan. Jag tycker inte heller att det ser så trevligt ut med det kladd som uppstår när många ska skära från en och samma tårta. Vi bjöd därför på portionsdesserter. Det blev lyxiga franska tarteletter i tre olika smaker choklad, kola och färska bär från Gourmandise i Stockholm. De gick verkligen hem bland gästerna!

 

7. Vickning

Det är alltid bra att säkra upp med lite vickning. Det behöver inte innebära varmkorv i bröd, eller ens varm mat. Vi hade laddat med olika sorters polska charkuterikorvar, surkål, syrad gurka och surdegsbröd. Det är en stor fördel att servera kallt/rumsvarmt tilltugg. Främst slipper man fundera varmhållning, men ett annat stort plus är att maten kan ligga framme ett tag och gästerna kan gå och plocka allteftersom lite sug eller hunger smyger sig på.

hyra jazzband i Stockholm

Vi hade anlitat ett jazzband som spelade ända från att gästerna kom. Det skapade snabbt en mysig och avslappnad stämning. De spelade också vår ingångs- och utgångslåt och de fortsatte att spela medan vi åt. Så mysigt och rekommenderas verkligen.

trädgårdsbröllop tips

Agnieszka Blom i Bellevueparken

Ett annat bröllopstips är att beställa blommor i säsong, buketten blir billigare då och blommorna ser också fräschare ut.

Bloms bland blommorna i Bellevue

Av alla bröllopstips vi kan ge är det ändå viktigast att kunna släppa kontrollen helt på sin dag. Då ska man verkligen bara luta sig tillbaka och lägga hela sin uppmärksamhet på att njuta fullt ut.

Comments are closed.

Du kanske också vill läsa

Eat Sweden - köp boken med rabattkod

Hyra en barista till dopet eller festen

Fem spännande inslag på Glassfestivalen 2016

Lakritsfestivalens trerättersmeny 2016

Inom - Resor och upplevelser

Från Instagram @spotandtell

Från Instagram @restaurangstockholm