Tips på bra restauranger i Warszawa

Jag har märkt att det är många som reser till Warszawa i veckosluten, särskilt innan jul. Själv brukar jag sikta på att resa hit minst en gång om året och försöker då uppdatera mig på nya roliga matställen och restauranger. Jag har mina favoriter som jag ofta återvänder till, sedan poppar det ständigt upp nya som är roliga att prova på. Här kommer mina fem bästa tips på bra restauranger i Warszawa:

 

1. Belvedere

Belvedere en bra restaurang i Warszawa

Restaurangen är utan tvekan den häftigaste och snyggaste restaurangen i Warszawa. Belvedere ligger inuti ett gigantiskt växthus som finns i den ståtliga parken Belvedere. Inne på restaurangen sitter man omringad av stora höga träd, palmer och buskar. Kyparen finns nästan alltid nära till hands och smyger fram på lätta filtsulor. På kvällen tar man sig lättast hit med taxi. På dagen, om man vill luncha eller fika, kan man gärna ta någon av bussarna till parken och sedan promenera igenom den till restaurangen. Det brukar finnas två menyer, en mer traditionell polsk och en mer modern. Båda menyerna erbjuder väldigt god mat. Hela upplevelsen är ett måste, oavsett om du är ute efter en romantisk kväll, trevlig lunch eller om ni är ett gäng kompisar som vill hänga lite. Prisvärt!

 

2. Restauracja Rózana

Rozana romantisk restaurang i Warszawa

Różana är en av de charmigaste och mysigaste restaurangerna i Warszawa. Restaurangen ligger i en stor villa, som är fylld med vackra snittblommor och rosor (precis som namnet medger. Rozana betyder rosen). I foajén möts man av tonerna från flygeln, där en pianist oftast sitter och spelar. Borden för gästerna står utplacerade i olika rum och man kan välja vilken salong som passar bäst för sitt besök. På sommaren finns även servering i den vackra trädgården som, där det självklart växer många fina blommor och rosor. Maten här har alltid smakat bra. Restaurangen passar lika bra för den romantiska kvällen som en söndagmiddag med familjen eller en affärslunch. Prisvärt.

 

3. Podwale Piwna Kompania

God traditionell polsk mat på restaurang i Warszawa

Restaurang Podwale piwna kompania bjuder på en glad och uppsluppen stämning. Vill man smaka traditionell polsk mat och bli på gott humör ska man definitivt gå hit. Jag brukar ofta inleda mina Warszawaresor med ett besök just här. Restaurangen känns som ett mysigt ölkompani och består av flera stora rum. Glada trubadurer eller mindre band med skön sångstämma kommer förbi och spelar ibland. Det bjuds på mycket god mat och gigantiska portioner (se mitt tidigare inlägg här). Varje dag har restaurangen något materbjudande och ölen är ruskigt billig. Det som man bör beställa här är Barszcz (rödbetssoppa), råbiff och Golonka (fläsklägg). Det är riktigt gott, traditionellt och mättande. En Golonka kan man med stor fördel vara flera personer som delar på. Maten och hela upplevelsen är mycket prisvärd.

Podwale Piwna Kompania Warszawa

Barszcz på Podwale Piwna Kompania Warszawa

Barszcz, den polska rödbetssoppan är ett måste när man besöker Polen, och på restaurang Podwale Piwna Kompania smakar soppan riktigt bra! I bakgrunden skymtar en klassisk polsk råbiff (råbiff heter tatar på polska).

 

4. Giovanni Rubino

Italiensk restaurang i Warszawa

Giovanni Rubino ligger på Krakowskie przedmiescie 37, på promenadstråket mot Gamla Stan. Här serveras god italiensk mat, vilket passar bra när man vill ta ett avbrott från de traditionella polska rätterna. Kaffet har också fått godkänt alla gånger som jag har varit där. På sommaren finns även en uteservering, där kan man kan sitta och spana in alla flanörer.

 

5. Klucha Polska

Billigare restaurang i Gamla Stan i Warszawa

Klucha Polska har flera restauranger, jag besökte denna i Gamla Stan.

Klucha Polska är en relativt nyöppnad restaurang. Jag besökte den nyligen och rekommenderar inte restaurangen lika mycket för matens skull som för lokalens. Jag blev kär i lokalens utsmyckning i form av målerierna på väggar, tak och möbler. Även om det knappt finns någon riktig hylla i lokalen, så känns det som att man befinner sig i ett ombonat rum. Här serveras främst pierogi och knedle. Det är de polska varianterna av dumplings och kroppkakor. Smakmässigt har restaurangen experimenterat mycket, och jag tyckte att smakkombinationerna ibland blev lite väl överdrivna och inte så vällagat. Gå hit för lokalens skull, ta något litet men vänta dig inga stordåd på bordet eller fantastisk service.

Klucha Polska Warszawa

Sköna målningar på väggar och möbler.

knedle warszawa

Knedle är en polsk variant av kroppkaka. Fylls med antingen kött, vegetariskt eller sött så som plommon eller rårivna äpplen med socker och kanel.

Pierogi warszawa

Pierogi, den polska varianten av dumplings. Även dessa fylls med kött, vegetariskt eller med frukt.

Jag har tidigare skrivit om mitt favoritcafé i Warszawa, det inlägget hittar du här.  

Vill du även ha tips på bra restauranger och caféer i Stockholm? Kolla då in mitt Instagramkonto @RestaurangStockholm för aktuella tips.

 

4 Comments
Senaste
Äldre Flest röster
Inline Feedbacks
View all comments
Mårtenssons kök
6 År sen

En resa till Warszawa står på tur till hösten så dessa tipsen kommer vi absolut att ha glödje av. Tackar!

JG
JG
7 År sen

Tack för tipsen i Warszawa. Vi har provat flera av dem. Superbra!

Inom - Resor och upplevelser