Frukostmarknad i Sopot i Polen

Nyligen besökte jag en helt underbar frukostmarknad i Sopot i Polen som jag måste visa er. Det är i en liten park i Sopot där man varje lördag under sommaren sätter upp små stånd. Här säljs all möjlig rolig och god mat och sötsaker. Jag hade lätt kunnat spendera flera timmar här. Våra guider gav oss 100 zlotych att spendera på denna marknad. Pengarna skulle räcka för två personer. Jag tog min resekompis Kinna och tillsammans begav vi oss iväg på ett härligt smakäventyr. Det kändes som att plocka ihop sin egen goodiebag med egna och unika smakupplevelser. Riktigt roligt! Hundra zlotych motsvarar ungefär 200 svenska kronor.

IMG_7386

Du kanske blir förvånad över hur mycket som pengarna räckte till, men faktum är att det fortfarande är billigare i Polen. Resan behöver därför inte kosta så mycket. Scrolla längst ned om du inte kan hålla dig, så ser du hur mycket denna sedel räckte till.

IMG_7431

Bra med yta och ingen trängsel när vi var där. Alla verkar nyfikna och matglada.

IMG_7378

Frukt- och grönsaksstånd längs trottoaren. Sånt gör mig så lycklig! Här kan jag botanisera i timmar. Jordgubbsvagnen står framkörd. Full med korgar som är fyllda med jordgubbar. Bara att köpa med sig hela korgen och gå hem.

IMG_7389

De små söta korgarna används till flera sorters frukter och svamp. Känns verkligen mysigt att kunna handla med sig hela korgen med innehållet.

IMG_7397

Man har dukat upp med både bord, stolar och lekhörna till barnen. Det är bara att handla det som man är sugen på och sätta sig under de stora trädkronorna och njuta av maten. Vill man hellre ha egen filt med sig så finns det en stor gräsmatta som man kan sitta på.

IMG_7412

Baklava som ser ut som små fågelbon.

IMG_7415

Ostar. Jag vet inte vad som var speciellt med just denna ost men jag är ju så svag för all sorters ost, så de fick vara med på  bild. Vid det laget var jag så mätt på allt annat att jag inte ens orkade prova en liten smakbit.

IMG_7416

En riktigt god äppemust. Kommer ni över denna så smaka. Verkligen supergod.

IMG_7422

Det fanns flera olika sorters färskpressade juicer att köpa. Här är en variant med persilja, äpple, citron och mynta.

IMG_7424

Bakverk och pajer fanns det en hel del att välja på. Kanske inte det som jag äter till frukost tidigt på morgonen, men kommer man senare vid lunchtid sitter en paj väldigt bra.

IMG_7426

Honung med nyponblad, honung med ingefära och en variant även med choklad. Jag fastnade direkt för denna honung som inte var så söt. Köpte med både en burk honung med nypon och en med ingefära.

IMG_7428

Pierogi kallas dessa polska varianter av dumplings. De här är fyllda med hallon. Man kokar dem och serverar ofta med smält smör eller grädde (ovispad). Åker man till Polen ska man testa någon variant av pierogi tycker jag. De kan dock skilja mycket i smak mellan olika restauranger.

IMG_7436

Färsk ost med torkade blommor och örter. Den här med blåklint och rosenblad. Hur fint är det inte att duka upp med en sån till en lång helgfrukost?

IMG_7438

Kanelbulle på rulle. Hur gott som helst. Finns i olika smakkombos, bara strösocker, bara kanel, kanel och socker eller en utan något. Verkligen saftigt och riktigt gott!

IMG_7448

Bröd med smalec, saltgurka och salt. Smalec är ister och används istället för smör. Ofta har man små bacontärningar i smalec. Jag tycker att det blir jättegott när man saltar det, då kommer smakerna fram bättre. Till smörgåsarna drack vi en färskpressad grönsaksjuice.

IMG_7455

Alla Baklavasorterna gjorde oss väldigt nyfikna. Vi beställde an av flera sorter och delade. De är väldigt söta. Räcker med en Baklava till kaffet så har man stillat allt sötsug för ett tag framöver.

IMG_7460

Klubbor och godis i färger som man blir glad av. Även om det här inte är den sortens godis som jag brukar köpa blir jag ändå så frestad att göra det på grund av de fina färgerna. Men nej – inget sådant fick följa med hem.

IMG_7463

Visst är de små karamellerna fina! I <3 Sopot.

Våra 100 zlotych räckte till allt detta:

* Två mackor med smalec och saltgurka

* Två färskpressade juicer

* Fyra sorters Baklava

* Två cappuccinos

* Fyra burkar med god honung (nypon och ingefära)

* Två jättefina burkar med marinerad paprika/chili

Allt detta fick vi för motsvarande 200 svenska kronor. Helt otroligt!

Frukostmarknaden äger rum vare lördag mellan klockan 8.00-16.00 på platsen som kallas Arkadiusz Rybickiego, adressen är ul. Kościuszki 25 i Sopot.

Comments are closed.

Inom - Resor och upplevelser