Shopping på marknaden i Marrakech

I våras gjorde vi en resa till Marrakech och handlade många roliga och fina saker. Sakerna packades sedan ner i flyttlådor, så fort som vi kom hem. Nu, en flytt och drygt ett halvår senare, kommer dessa rackare fram en efter en. Det har känts som julafton hela den sista månaden. Jag älskar överhuvudtaget känslan av att packa upp lådor och hitta mina gamla saker – fast att de just då känns som helt nya igen.

Just skålarna och de andra sakerna från Marrakech har jag längtat efter att få packa upp. Den inredningen är något som jag tycker är väldigt fint att komplettera med hemma. En av balkongerna kommer vi att lägga marockanskt klinker på. Just kakel och klinker handlade vi inte i Marrakech. Utan det kommer vi att ta förmodligen via Marrakech design i Sverige.

Jag har fått en hel del frågor om vad man kan handla i Marrakech och hur mycket lyktor, burkar och handfat kostar där.  Här kommer bilder på några av de saker som vi köpte. Jag minns inte priserna på allt.

20130407-190912.jpg

Vi tyckte att det var väldigt praktiskt att hyra en guide i två timmar. Guiden tog oss runt på den gigantiska marknaden. Utan honom hade vi antagligen gått vilse eftersom det här var alldeles i början av resan. De officiella guiderna bär röda västar och priserna för en guide är då bestämda på förhand. Guiden kan marknaden utan och innan. Vi sa till honom vilka saker som vi var intresserade av att titta extra på och vad vi ville undvika. Han tog oss då runt till de ställena som var intressanta för oss, medan de försäljare som erbjöd det som vi inte var intresserade av sa han vänligt nej tack till. Då blev vi direkt lämnade i fred av försäljarna. Det märktes att guiden fick mycket respekt av lokalbefolkningen och han delade med sig av många spännande historier. Åker jag tillbaka till Marrakech kommer jag att anlita en guide igen.

20130407-191417.jpg

Guiden tog oss till området där garn färgas i olika kulörer. så häftigt att se detta göras direkt i så stora lass.

20130407-190757.jpg

Marknaden består av så många gränder och små butiker. Restauranger och caféer känns ofta dolda då de ligger bakom murarna eller en trappa upp.

20130407-190826.jpg

Korgar fanns det hur mycket som helst av. Små, stora, färgglada – allt.

20130407-180428.jpg

Vi var på jakt efter teglas med lila färg. Vi hittade ingenstans där dessa såldes i sexpack. En försäljare löste det åt oss genom att själv springa runt på marknaden och byta ut sex av sina glas i andra färger, till enstaka lila hos sex olika säljare. Det var också den roligaste säljaren som vi träffade. När han var klar sa han “OMA”! Istället för Oh my God, så var det Oh my Allah (I can’t say OMG so I must say OMA).

20130407-180551.jpg

Handfatet var nog det som vi spenderade mest tid på att hitta. Det finns en hel del handfat på marknaden. De flesta kommer ursprungligen från Fez. Staden som är känd för sina handfat och sitt kakel. Åker man till Fez blir priserna säkerligen betydligt lägre. vi betalade cirka 550 kr för det här handfatet i Marrakech. Kranen och tvålkoppen är också därifrån.

20130407-191447.jpg

Skålar i olika träslag och kommer och kamelben. Man äter kamel i Marocko och använder då benen till att smycka skålar eller smycken. Träskålen är riktigt fin och len.

20130407-180631.jpg

Doftljus och burkar.

I bloggen kan ni också läsa mer om mat och restauranger i Marrakech och mina tips inför resan till Marrakech

 

Comments are closed.

Inom - Resor och upplevelser