Smakrik julresa till Polen

Förra veckan, lagom till snöraset, åkte jag iväg en sväng till Warszawa för att julshoppa. Just nu är det extra billigt att vistas i Polen och det känns nästan lite löjligt hur mycket man kan få för pengarna när man äter ute och dricker öl. Vi upptäckte flera roliga och trendiga ställen i Warszawa som vi passade på att undersöka och prova.

Vi började med ett besök på julmarknaden i Gamla Stan. Kylan var rätt bister, men den övervann vi genom att dricka Grzajniec, den polska motsvarigheten till glögg (fast mindre söt).

20121209-195726.jpg

Grillad Oscypek blev min absoluta favorit under resan. Det är en rökt ost som uprsprungligen kommer från Tatrabergen. Godast är att äta den grillad tillsammans med rårörda tranbär. Jag köpte med två ostar, en som var mer rökig och en mildare. Ostarna finns i olika former och görs på olika sorters mjölk. Jag är förälskad i ostarnas snygga mönster.

20121209-195204.jpg

20121209-195229.jpg

Polackerna älskar ljus, färg och pynt. Hela Gamla stan är dekorerat och känns som ett vintrigt nöjesfält.

20121209-200035.jpg

På julmarknaden kunde man köpa 80% Strohrom, något som inte finns att köpa lagligt i Sverige. Varmt te med en gnutta Stroh kan ha varit bland de godaste värmande alkoholdryckerna som jag smakat. Rekommenderas verkligen!

20121209-200100.jpg

Vi tillbringade mest tid bland korvarna på marknaden. Att lämna Polen utan korvar i resväskan var inte ett alternativ. Det svåra var att bestämma sig för vilka sorter som skulle få följa med hem, även fast vi fick provsmaka korvarna. Det blev flera rökta korvar, både av vilt och nöt. Det kändes nästan overkligt hur mycket bra kvalitetskorv man kunde få för 200 kr.

20121209-200538.jpg

På restauranger med traditionell polsk mat är matportionerna ofta gigantiska. Min kompis beställde en “enkel” huvudrätt och fick in en hel pajform med kryddat ugnsbakat fläsklägg och grönsaker. Ett tips är att beställa två förrätter så blir man proppmätt ändå 😉 Den här megaportionen kostade femtio (50!) kr. En liter öl kostar 30 kr. Den här maten fick vi på Podwale Piwna Kompania som ligger i utkanten av Gamla stan. Stämningen är riktigt härlig, med trubadurer som går runt och spelar några gånger under kvällen. Restaurangen är väldigt populär och nästan alltid fullsatt. Viktigt att man bokar bord i tid, gärna några veckor innan. Här ska man beställa den traditionella rödbetssoppan Barszcz som serveras i små röda kastruller. Gott!

20121209-201009.jpg

En riktig mysfrukost åt vi på Charlotte. Ett bageri som gör eget surdegsbröd och efterrätter. Frukostmenyerna serveras ända fram till klockan elva på kvällen och de är GALET prisvärda. Den dyraste frukostmenyn som även innehåller ett glas mousserat kostar bara ca 50 kr (25 zlotych)! Då får man det som på bilden fast mousserat istället för rödvin och dessutom ett stekt eller kokt ägg. Detta ställe med det goda brödet saknar jag mest av allt från resan.

20121209-195413.jpg

20121209-195356.jpg

Ett annat ställe, ett koncept som jag tidigare fantiserat om, är en restaurang/bar med eget vinlager. Hur coolt är det inte att äta ute på en restaurang och beställa vin till maten – för att direkt kunna köpa hem några flaskor av vinet om man tyckte om det?  Mielzynski är just ett sånt ställe och det ligger dessutom i en snygg gammal spetsfabrik.

20121209-195459.jpg

20121209-195625.jpg

När vi trodde att vi sett allt upptäckte vi det här supercoola stället som serverade Bubbletea. Vi hade väldigt bråttom ut till flyget just då, men vi var bara tvungna att snabbt prova vad detta “Bubbletea” var för något. Stället kändes som något som Google hade kunnat ha – om de haft ett eget ställe offline. Hela konceptet känns som ett trendigt labb. Provrör och kolvar fyllda med olika smaker, skumma matematiska formler på menyn och kassapersonal i labbrockar. Bubbleology heter stället som serverade bubbletea, ett slags te som “bubblar” till i munnen. Först beställer man den smak som man vill ha på teet, sedan om man vill ha det varmt eller kallt, med eller utan mjölk, och till sist vilken smak man vill ha på sina “bubbelkulor” i teet.

20121209-201425.jpg

De svarta sakerna i botten var ett slags gelé som gav en seg godiskänsla, de runda pärlliknande sakerna är de som exploderar i munnen så att det känns som att det bubblar. Det här bara måste jag prova igen!

20121209-202146.jpg

I Warszawa finns det ett gäng riktigt bra restauranger och caféer. I bloggen hittar du min lista på fem bra restauranger i Warszawa och ett inlägg om mitt favoritcafé i Warszawa.

2

avatar
1 Comment threads
1 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
2 Comment authors
Spot and TellAnita Recent comment authors
  Subscribe  
Senaste Äldre Flest röster
Notifiera mig
Anita
Gäst
Anita

Hej!

Tack för dina tips, jag reser till Warszawa för första gången i det närmaste. Mycket spännande.

Du kanske också vill läsa

Eat Sweden - köp boken med rabattkod

Frukostmarknad i Sopot i Polen

Resa med färja till Gdynia i Polen

Slow food festival i norra Polen

Inom - Resor och upplevelser

Från Instagram @spotandtell

Från Instagram @restaurangstockholm