Tips inför resan till Marrakech

Har nyss kommit hem från en skön semester i Marrakech och tänkte dela med mig av lite upplevelser och tips. En fråga som jag fått från flera håll är om Marrakech är en stad där man kan semestra med barnen. Min upplevelse av denna färgrika plats säger att det är fullt möjligt, men att man då väljer ett annat huvudfokus än det som vi hade, shopping 😉

Vi bodde i på Riad Catalina, en färgglad oas mitt i Medinan. Medina är den gamla stadsdelen som består av många smala gränder och stora gamla stenhus. Den största delen av Medinan upplevs som dold då butikerna och husen kan verka väldigt små från utsidan. När man väl kliver in är det inte ovanligt att man överraskas av storheten, båda av själva utrymmet och ibland även av utsmyckningen.

Bilden är från innergården på Riad Catalina. Här åt vi frukost varje morgon, mitt bland fågelkvitter, porlande vatten i fontänen och små sköldpaddor som parade sig. Gatuarbete och annat stök utifrån hördes aldrig in. Enda minuset var att fågelkvittret kunde ta över på morgonen och förstöra sovmorgnar. Ibland hördes en kaxig och dominerande fågeljäkel. Då gick det verkligen inte att sova.

20130407-193654.jpg

20130407-193958.jpg

Utsikten från vårt toalettfönster. Marrockaner själva verkar vara betydligt mer för handfat av mässing än av kakel, “the old style” som de själva säger. Det enda fönstret i rummet var det i toaletten. När detta var stängt var det verkligen becksvart i hotellrummet. Från takterrassen kan man se hur “dolda” stora delar av Medinan är.

20130407-194344.jpg

Medina – ett myller av smala gränder, små torg, handel och stenhus. Blå pluppen visar var den Riad som vi bodde på ligger.

20130407-194726.jpg

De trånga smala gränderna mellan de stora gamla stenhusen i Medinan.

20130407-194106.jpg

Torget Jeema el Fna börjar stänga ner runt tiotiden på kvällen. Här fanns det stånd där man kunde köpa färskpressade juicer och torkade samt färska frukter och kryddor. På kvällen livas torget upp med matstånd med servering och energiska inkastare. På dagen finns det annan typ av underhållning med djur, akrobater och hennamålning. Många lokalbor avråder dock turister att bli målade med henna på torget. Det beror på att den hennafärg som används där kan innehålla giftiga kemikalier. Istället råder de att gå till Henna Café, som även tar ett socialt ansvar.

20130407-193735.jpg

Ett måste i Marrakech är Hammam. Vi gick på en duobehandling där vi turades om att bli skrubbade och intvålade av en “tvätterska”. Under behandlingen används en så kallad svart tvål och en skrubbhandske. Effekten kom ganska snart efter skrubbningen då huden började klia något enormt. Precis när det nådde stadiet av outhärdlighet och huden kändes som frätande kolsyra blev man intvålad med en ny sorts tvål. All klåda försvann omedelbart och kvar fanns bara en härligt rogivande och ren känsla. Fötterna fick bada i kallt vatten i träbalja med rosenblad. Behandlingen avrundades med fot- och helkroppsmassage. Det är rätt ovanligt med Hammams i Marrakech där man kan utföra dubehandlingar, vi gick till Les Bains d’Azahara – ett relativt nyöppnat ställe som kändes fräscht. Att bli tvättad, skrubbad och sedan masserad tog nästan två timmar och kostade cirka 400 kr per person.

20130407-194923.jpg

Fäskpressad juice är bland det godaste jag vet och det gick att få på varje restaurang och på torget. Vi körde ett färskpressat-juice-index för att jämföra priserna. Ett glas apelsinjuice kostade 3 kr på stora torget, medan det på restaurangerna kunde kosta mellan 8 och 40 kr.

20130407-195455.jpg

Porslin och kakel är stort i Marocko och de bästa produkterna sägs komma från Fez.

20130407-194253.jpg
Handfat i porslin var något som vi var på jakt efter och lade därför ner mycket tid på att hitta ett som skulle passa till vår nya lägenhet.

20130407-194948.jpg

Lyktor och lampor är en av Marockos stora specialiteter. Så vackra. Många kostade väldigt mycket men framförallt är transporten hem av sådana ganska jobbig. När det kommer till ljuslyktor kan jag så här i efterhand konstatera att Indiska har väldigt bra alternativ i Sverige, både prismässigt och kvalitetsmässigt. Är man däremot på jakt efter en specifikt unik lykta bör man planera att ta med sig en extra och väldigt rymlig resväska 😉

20130407-195023.jpg

Jardin de Majorelle är en typisk stor turistattraktion. Åk endast hit om du vill uppleva starka fina färger och planterad trädgård. Räkna med många turister, färre om du kommer tidigt på morgonen. Trädgården anlades av Jacques Majorelle. Efter hans död förföll den och köptes senare av Yves Saint Laurent som restaurerade den. I trädgården har även Yves Sain Laurent sin minneslund.

20130407-193819.jpg

Vacker damm i Jardin de Majorelle. Här simmar både fiskar och sköldpaddor.

20130407-193910.jpg

Marrakech är paradiset för kryddälskare. Bra att tänka på är att handlarna ofta använder samma skopa till flera kryddor. Försök hitta handlare som använder flera skopor och där kryddorna ser “rena” ut i sin behållare.

20130407-194220.jpg

Det odlas väldigt mycket oliver i Marocko och det finns många sorter att välja på. En av de populäraste är oliver marinerade med citroner.

20130407-194519.jpg

Mynta konsumeras väldigt mycket och används till te, drinkar, mat och bakverk. Doften från vagnarna fyllda med mynta är magisk.

20130407-194622.jpg

En utflykt till Atlasbergen är skönt att bryta av vistelsen med. Vattenfall, kort båtfärd och “vilda” apor som äter popcorn från turisterna är några av sakerna som bergen har att bjuda på.

20130407-194654.jpg

Marocko har frodiga landskap och är väldigt grönt på sina håll. I Marrakech finns flera välskötta parker. Här är en bananblomma på en palm.

20130407-194454.jpg

Katter anses vara ett “heligt” djur. Att vara elak mot en katt är en synd inom Islam. Marockaner säger att en katt har sju själar. Ifall du dödar en katt är det likställt med att du tagit sju själars liv. Överallt kan man se hemlösa katter som blir väl omhändertagna av befolkningen. De tas varmt emot och man ställer ut mat till katterna på gatorna (oftast avkapade tupphuvuden).

20130407-195402.jpg

Annat bra att veta i samband med resan: Det tog nästan 1,5 timme innan man kom igenom passkontrollen på flygplatsen. Jag saknade att ha något att dricka till hands och en tidning att fläkta med. Det blev väldigt varmt i lokalen. Efteråt kändes det väldigt skönt att ha en bokad transfer, en egen chaufför med bil. Det var värt varenda krona. Resan in till Marrakech Medina tog mindre än en halvtimme. En taxi inne i Marrakech stad kostar mellan 30-40 dirhan.

Trafiken i staden kändes allt annat än säker. Bilar, mopeder, cyklar och fotgängare samsas om gatan. Det gäller att hitta luckor och tillfällen mellan alla fordon och hoppas att trafikanterna ser en. Det fanns platser med övergångsställen och trafikljus. Ibland hade dock endast en sida av vägen trafikljus för fotgängare. Enligt vår guide, som vi anlitade en dag, har det sedan två månader tillbaka blivit mycket bättre i staden i samband med att man satt in trafikpoliser. Annars känns Marrakech som en avslappnad stad och det går mycket bra att göra sig förstådd på franska, även på engelska.

Vill du ha lite tips på mat och restauranger i Marrakech? Titta i så fall på inlägget om god mat och restauranger i Marrakech om du vill. Är du sugen på att shoppa och gå på den stora marknaden? I bloggen hittar du även tips för shopping på marknaden i Marrakech.

Comments are closed.

Inom - Resor och upplevelser